Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Matthew Robertson (Epoch Times)

Интернет манипулации на общественото мнение

Млад мъж на компютър в кибер кафе. Неотдавнашно обширно интервю разкрива в дълбочина изтънчения процес на Интернет заблудата, или т. нар. "канализиране на общественото мнение", по думите на партийния лидер Ху Жинтао. (Cancun Chu/Getty Images)

Сведения за Интернет милицията на Китайската комунистическа партия, „партията на 50-те цента“, циркулират години наред. Според тях членовете й получават тази сума при всяка Интернет публикация за достойнствата на китайския комунизъм или когато спорят със свой съгражданин с неправилни мисли по адрес на режима.

И години наред за действията на тази група се знаеше твърде малко – колко е действителното им заплащане, как се поделя работата им, какви техники използват и как се внедряват в тази професия.

Неотдавнашно обширно интервю между сега заловения художник Ай Уейуей и член на тази армия от „уеб коментатори“ се появи преди няколко седмици. То разкрива в дълбочина изтънчения процес на Интернет заблудата, или т. нар. „канализиране на общественото мнение“, по думите на партийния лидер Ху Жинтао.

Частичен превод на интервюто бе предоставен от China Media Project, а Epoch Times преведе други части от оригиналната китайска версия.

Всеки ден коментаторите получават уведомление за задачите си през група в известния китайски чат-клиент QQ или по имейл. В него може да се цитират специфични инциденти и да се предлагат пропагандни решения.

Един човек, или малка група, поема отговорността за определени уебсайтове. Младият мъж, интервюиран от Ай Уейуей и представен просто като „В.“, е работил по няколко часа на ден срещу скромното заплащане от 600 юана месечно (90 щ.д.)

По-високопоставените определят желаната „идеологическа ориентация“, която би трябвало да се следва в дискусията. След това коментаторът започва да търси доводи в нейна защита. Той трябва да създаде своя собствена идентичност в мрежата, без да пише в твърде официален стил.

Задачата може да стане и шизофренична за пропагандиста, който трябва да пише статии в множество различни стилове, което понякога означава да говориш, да се бориш и да спориш със себе си, посочва В. и отбелязва изкуството и майсторството в насочването на мнението на уеб потребителите.

В един случай той играе три роли: „лидер“, „последовател“ и „наблюдател“, всеки от които възприема ясна позиция в началото на дебата, докато манипулаторът на мнения внимателно контролира езика и аргументите на всеки от тях, за да изгради различни нива на достоверност.

След обширен дебат „лидерът“ прилага „силни доказателства“, които привличат аудиторията на негова страна – тази, която е от помощ за пропагандните цели на властите.

„На моменти усещам, че личността ми е доста раздвоена“, отбелязва В. и посочва, че основно изискване е ясното разбиране на водещата идеология на висшестоящите му.

Вместо винаги да разчита на грубите техники на цензура и блокада – при все че всичко това все още се случва в огромен мащаб – китайските комунистически лидери дават вид на плуралистично място за мнения в мрежата, докато същевременно ги манипулират в своя полза.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!