Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ChinaForbiddenNews

Да си шпионин за ККП

Според репортаж на Асошиейтед Прес (AP), Китайската комунистическа партия (ККП) е крала пресметливо от САЩ класифицирана информация дълго време, и техният все по-чест шпионаж гневи американски експерти и свързаните с тях хора. Американските власти смятат, че много хора в САЩ, които работят за ККП, обикновено се интересуват от американска военни и бизнес информация. Според конгресмени в САЩ, шпионите на ККП идват също и за политическа дейност.

Серия от доклади на АП посочва, че основният път за шпионаж на ККП в САЩ е чрез бизнесмени, които крадат забранени за износ продукти и технологии и ги изпращат в Китай за незаконен износен бизнес. Осъществяване на легален бизнес на повърхността, докато прави шпионаж, е станало рутинен начин за ККП да краде информация от САЩ.

В репортажа е посочен случая с бизнесмена Джу Джиуей от Лос Анджелис, Калифорния.
Джу пристига от Пекин и става гражданин на САЩ. На 3 август 2009 г. Федералният съд на Лос Анжелис го осъден на 3 години и 4 месеца затвор за износ на хай-тек военни интегрални схеми за корпорация в Пекин, която е свързана с националната отбранителна промишленост. Според съдебните документи, Джу прехвърля секретните продукти с куфарчето на компания си в Hacienda Heights, като използва адрес на свой приятел в Калифорния, предоставяйки лъжлива информация за извършването на шпионажа.

Друг китайско-американски инженер в Microsoft Corporation, Янг Лиан, използва същия метод като Джу. През март тази година той призна за износ в Китай на програмиращи полупроводници, използвани в сателити, което е противозаконно.

В репортажа на АП се споменава също за няколко случая на не-етнически китайци. Китайският експерт в САЩ, Уу Ерзе, смята, че ККП наема и чужденци за шпионаж, какъвто е случаят с Гоуадия, индийски американец, и с Шрайвър. Според Уу това заслужава също внимание.

През 1968 г. Гоуадия е нает от Northrop, известна военна компания в САЩ, за проектиране на система за задвижване на бомбардировача B2 Stealth Bomber. Този януари той бе осъден на 32 години затвор, заради предоставяне на ККП технологии за стелт ракета, както и заради пране на пари.

Шрайвър е американец. Той призна пред Федералния съд в Александър D.C., че се е опитал да влезе в ЦРУ и Държавния департамент на САЩ, за да краде информация за ККП. Тази година Федералният съд го осъди на 4 г. затвор.

Шрайвър е живял в Китай, след като завършва колеж, и може да говори китайски. През 2004 г. той се запознава с жена на име "Аманда", чрез агенция в Шанхай. Аманда го запознава с г-н Танг и г-н Уу, които са били шпиони за ККП, както Шрайвър установява по-късно. Те казали на Шрайвър: "Ако е възможно ние искаме ​​да взимате от САЩ класифицирана информация за нас."

От 2005 г. до 2010 г., Шрайвър се опитва да стане дипломат в Държавния департамент и да влезе в ЦРУ. Той призна, че през този период е контактувал често разузнаването на ККП и за това е възнаграден три пъти с по 70 000 щ.д.

Шрайвър каза пред съда след ареста си, че е "се е качил на пиратски кораб" за пари.

Пелак, зам.-шеф на американското министерство на правосъдието за контрашпионаж, смята, че все по-голям брой хора са готови да правят шпионаж за пари. Като Шрайвър например, който е получил десетки хиляди само за подаване на молби за работа в поверителни институти в САЩ, без да предоставя информация в замяна.

Според последните доклади, от 2008 г. насам най-малко "57 души са обвинени в шпионаж от страна на федералните съдилища. Те са обвинени в опити за предоставяне на Китай класифицирана информация, като чувствителни технологии или бизнес разузнаване. Приемащите информация в Китай може да са разузнавателни агенции, държавни предприятия или физически лица". Сред обвиняемите, 9 се разследват, 2-ма са осъдени, а повечето от останалите са получили затворнически присъди.

Американски експерти заявиха, че ККП е много активна в кражбата на класифицирана информация от САЩ. Според тях, тя се е превърнала в информационен "колекционер", означаващо, че тя събира вече всякаква информация, независимо каква е тя.

NTD репортери Wang Ziqi и Zhou Tian

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!