Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Владимир ПОДГОРНЫЙ. Epoch Times

Обраха Дворцовия музей в Пекин

Неизвестен извършител открадна седем произведения на изкуството от Дворцовия музей в Пекин, разположен в Забраненият град. За последните 20 години, това е първата кражба от музея, съобщиха местни медии.

Откраднатите предмети са от началото на XIX век. Стойността им е оценена на милиони долари. Сред откраднатите експонати са – кутия за грим и старинна чантичка, инкрустирана със скъпоценни камъни.

Крадецът е проникнал в сградата, като е пробил дупка в стената. Фан Найен, служител на Дворцовия музей в Пекин, призна за проблем в охранителната система. Китайската полиция издирва мъж на 27 години.

Откраднатите от Дворцовия музей в Забраненият град предмети принадлежат на музея Ляницан в Хонг Конг. Те са били временно изложени в Пекин.

Китайски медии съобщават, че хонконгският музей не е застраховал предметите, тъй като е било абсурдно дори да се предположи, че могат да бъдат откраднати от Забраненият град в Пекин.

Дворцовият музеен комплекс е разположен на територията на Забраненият град и представлява комплекс от дворци, дворове и градини, в които са живеели императорите от династиите Мин и Цин, а също и последният император Пу И.  През 1911 – 1912 г. император Пу И бил свален и изгонен от двореца, а през 1924 г. Забраненият град е превърнат в Дворцов музей.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!