Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайските медии игнорират призивите на Уен Джябао за политическа реформа

Китайският премиер Уен Джябао отправи пореден призив за политическа и съдебна реформа по време на двудневното си посещение в Малайзия в края на април. Както и досега обаче, китайските държавни медии пропуснаха това в репортажите си за визитата...

След речта си през август 2010 г. Уен Джябао е отправял призиви за политическа реформа по различни поводи 11 пъти, слабо отразени от официалните медии на ККП. (Feng Li/Getty Images)

Репортажите от „устите“ на Китайската комунистическа партия (ККП) – новинарска агенция Xinhua, CCTV и People’s Daily – се фокусираха върху икономическото и стратегическото сътрудничество между Пекин и Куала Лумпур, но не и върху импровизираните моменти на Уен.

Речта на премиера бе пред служители на китайското посолство, представители на държавни предприятия, местната китайска общност и китайски студенти, учещи в Малайзия.

Той заяви, че Китай трябва да проведе политическа, икономическа и съдебна реформа, така че „всеки индивид и всяка организация да са третирани еднакво според закона. Това включва и че всяка институция или организация трябва да следва принципа на справедливост. Онези, които са подкрепяни от народа, ще бъдат избрани.“

След речта си през август 2010 г. в Шенджен (Shenzhen), Уен Джябао е отправял призиви за политическа реформа по различни поводи 11 пъти – всички те слабо отразени от контролираните от ККП медии.

Дори и така речта на премиера в Шенджен не остана без ефект. Пекинският ежедневник  Guangming Daily повдигна въпроса, като го нарече конфронтация между „социалистическата“ и „капиталистическата“ демокрация.

Southern Daily – изданието на партийната организация на провинция Гуандонг (Guandong) – публикува материали в подкрепа на политическата реформа.

Впоследствие Nanjing Modern Bulletin в провинция Джянгсу (Jiangsu) и Xiaoxiang Morning Herald в провинция Хуман (Human) подкрепиха Уен.

Nanjing Modern Bulletin публикува цяла страница със статии, призоваващи за политическа реформа, под заглавието „Уен Джябао говори за политическа реформа по време на интервю за CNN“. За мнозина това бе удар срещу партията, нанесен от „реформистката“ фракция.

Според Пан Шяотао (Pan Xiaotao), китайски наблюдател и коментатор в Хонконг, Уен Джябао е загрижен от потъпкването на идеалите си с наближаване края на мандата му като премиер.

Пан обаче е на мнение, че гласът на Уен в ККП е като глас в пустиня. Премиерът е говорил нееднократно за политическа реформа, но никой от партийното ръководство не го е подкрепил, нито е изразил съгласие. За сметка на това възгледите му са открито опровергавани в резки публикации на партийния People’s Daily.

Според Джин Джонг (Jin Zhong), главен редактор на хонконгското списание Open, за Уен това не е просто политическо шоу или празни приказки, а показател за разрив в комунистическата партия.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!