Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ChinaForbiddenNews

Песен на "Партията 50 стотинки"

Китайски уеб форуми и блогове са пълни с "Партията 50 стотинки", известна също като "платените уеб коментатори". "Песен на 50те стотинки" се препубликува онлайн многократно. Лириката описва кои са те. Китайското кибер пространство се манипулира от властите на комунистическата партия (ККП) с фалшиви обществени мнения.

"Ние сме "Партията 50 стотинки", всеки постинг елиминира един враг. Ние сме коментарната армия, смущаваща нетизените навсякъде."

Тази песен се разпространи бързо онлайн. Тя описва характеристиките на "Партията 50 стотинки" използвайки старите припеви, хвалещи китайската армия.

"Партията 50 стотинки" е псевдоним на уеб коментатори, обучени и платени от комунистическите власти, училища и Интернет страници да публикуват онлайн коментари в полза на ККП.

За всеки коментар те получават 50 стотинки. Затова повечето китайски нетизени ги наричат "50-те стотинки".

Член на "Партията 50 стотинки" каза, че той има 400 QQ групи, всички от "Партията 50 стотинки". Ако е необходимо, той може да мотивира за кратко време 40 000 от тях да създадат "обществено мнение".

Не само правителствените бюра наемат 50-стотинковци; службите на областните управи дори ги обучават онлайн. Китайски медии съобщиха, че окръг Зиджянг, провинция Хунан, обучава така своите репортери и коментатори в мрежата.

Според в. "Qingdao Evening News" в Шандонг окръжна катедра по физическо възпитание е избрала над 100 уеб коментатори от своите учители. Apple Daily оценява, че има около 280 000 члена на "Партия 50 цента" в национален мащаб. Ако всеки прави по 5 коментара на ден, това са 1.4 милиона публикации.

"Имаме много приятели в огромното кибер пространство. Плаща ни се независимо дали нетизените ни харесват. Крием се във всяка група в кибер пространството, за да ви объркваме. Всеки форум, блог или BBS са наше бойно поле. Верни сме на всеки, който ни плаща 50 ст. на публикация."

Д-р Хенг Хе, старши анализатор, смята че китайският режим контролира "Партията 50 стотинки" с икономически средства. Нейната задача е да манипулира общественото мнение.

Д-р Хенг Хе: "По времето на Източна Германия, те не биха разкрили дори, че набират толкова много шпиони. Държали са го в тайна. Но при режима на ККП тези хора се ползват с признание и са насърчавани публично."

Нетизени вярват, че "Партията 50 стотинки" ще изчезне след разпадането на ККП, защото никой няма да има интерес да им плаща вече 50 стотинки да манипулират общественото мнение.

NTD репортери Zhao Xinzhi и Li Lu

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!