Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ChinaForbiddenNews

"Патриотичното обучение" на Хонконг

По повод 90-тия си юбилей Китайската комунистическа партия (ККП) засилва "червената пропаганда" в Китай, включително и в Хонконг. Хонконгското правителство започна да проучва общественото мнение относно план за въвеждане на патриотични часове в училищата. Политици и педагози се тревожат, че "патриотичното обучение" ще се превърне в инструмент на политическата пропаганда. Лоу Юк Кай, директор на хонконгската организация Human Rights Monitor, нарича подобно патриотично обучение "промиване на съзнанието".

Хонконгското правителство обяви, че "патриотичното обучение" цели "изграждането на национална хармония и идентичност" и включва изучаване на китайския национален химн, политическа система и спортни отбори.

Уроците включват и "гражданска признтелност", учеща децата "да се гордеят, че са китайци", "активно да изучават мандарин" и "да стават прави по време на церемонията с националния флаг".

Лоу Юк Кай, директор на хонконгската Human Rights Monitor, разкритикува хонконгското правителство за въвеждането на патриотично обучение за сметка на обучението по човешки права. Подобно патриотично обучение е промиване на мозъка, защото се фокусира върху подобряване имиджа на ККП без много дискусии относно корупцията и проблемите й с човешките права. Някои учебни материали в тези часове също са исторически необосновани.

Хонконгското правителство отхвърли тези обвинения и заяви, че учителите ще имат свобода в планирането на уроците и дискусиите в клас. Властите обаче отбягват въпроси с човешките права като кръвопролитията на пл. "Тянанмън", Ай Уейуей и Лиу Шяобо, когато представят плана за патриотично обучение.

Чеюнг Ман-куонг, хонконгски законодател от образователния сектор, предупреди, че патриотичното обучение, заменящо гражданското обучение, носи потенциал за политическо промиване на мозъци.

Проф. Люнг Ян Уинг от хонконгския Институт на образованието твърди, че замяната на гражданско с патриотично обучение води до много проблеми. Първо, терминът е в разрез с глобалната тенденция. "Патриотичното обучение ограничава учениците в рамките на една държава и не им предоставя глобална перспектива."

Според Люнг един по-сериозен проблем лежи в идеологията: патриотичното обучение не се вписва в движението за глобализация, тъй като е много затворено. "Обучението по човешки права и това за световна гражданственост трябва да са балансирани", посочи Люнг. "Национализмът носи потенциалната опасност от расова омраза и дори геноцид. Има много такива случаи в историята."

Анализатори са убедени, че хонконгското правителство е под натиска на Пекин да поощрява патриотичното обучение.

Според радио Free Asia, ККП е заплашена от нарастващия брой протести пред своя "Офис за връзки с обществеността" в Хонконг, както и от онлайн критиките на хонконгски жители. Прокарването на патриотично образование е нейният начин да контролира ситуацията.

NTD репортери Wang Ziqi и Wang Mi

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!