Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ChinaForbiddenNews

УЦ в преклонение пред властта

При отпразнуване на столетието си, специалното издание на Университета Цингуа (УЦ), показа снимки на "известни възпитаници". Southern Weekend разкритикува силно университета за "преклонение пред властта".  

Специалният брой на университетското списание, "Столетните празненства на нов Цингуа" поставя на предна страница колаж от снимки на свои възпитаници. Лидерът на Китайската комунистическа партия (ККП), Ху Джинтао, бившият премиер Джу Ронгджи, топ кадърът Уу Бангуо и други служители на ККП заемат предните редове. Изтъкнати възпитаници на съвременен Китай са поставени на заден план или встрани.

Основателят на Цингуа, Мей Йичи, е поставен отстрани. Други известни възпитаници също не се виждат.

Журналистът на Southern Weekend, Цао Xin, коментира, че университетското списание е избрало реда в съответствие с политическите рангове. Цао каза, че с такова оформление на корицата на списанието, не е учудващо което казват хората за Цингуа, че "нищо не е от значение, освен ранговете".  

Политическият коментатор Джанг Джиан, каза: "Един от най-големите проблеми на китайското общество е безскрупулното преследване на слава и богатство. В кръговете на китайски интелектуалци, пред властта повечето хора стават цинични. Някои дори действат като параван на злодеите. Това доведе до моралния упадък на Китай като цяло."

Коментаторът по китайски въпроси, Ли Ченгпенг, писа в своя блог "Великата кафетерия на УЦ ", че списанието на Цингуа не е подредило възпитаниците по хронологичен ред или академични постижения. Ли не го счита за представяне на възпитаници, а за организационна схема на партийни кадри.

„Устата” на партията, Xinhua.net, публикува статия, озаглавена "Цингуа е отгледал деветте члена на Политбюро".

Но читател на Wall Street Journal, с псевдонима "wz1986t", постави под въпрос дали това може да бъде мярка за успех. Според този стандарт, казва читателят, за най-успешна трябва да се счита Централната партийна школа.

Читателят също предоставя информация за ВУЗ от действително световна класа – Университета на Оксфорд: в своята 900-годишна история, Оксфорд е обучил 11 крале от 7 страни, 6 крале на Англия, 47 нобелови лауреати, 53 президенти и премиери, 12 светци, 86 архиепископи и 18 кардинали. Въпреки това, тези факти не се виждат по неговите рекламни материали, тъй като неговият стремеж към знания и истина го е направил "да се страхува от слава и богатство".

NTD репортери Li Jing и Zhou Ping

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!