Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Pamela Tsai (Epoch Times) (със съкращения)

Трансплантационната общност за отнемането на органи в Китай

Принудителното отнемане на органи в Китай е неизбежна отговорност за световната трансплантационна общност, включително и за трансплантационните пациенти, според експертен форум във Филаделфия на 1 май. Темата на форума, „Световната трансплантационна общност на медицински кръстопът“ напълни залата с участници...

Правозащитният адвокат Дейвид Матас, съавтор на доклада "Кървава реколта: Отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг в Китай". 1 май 2001, Филаделфия, САЩ. (Todd Liu/Epoch Times)

Организиран от неправителствената организация „Лекари срещу принудителното отнемане на органи“ (Doctors Against Forced Organ Harvesting ), форумът дискутира как трансплантационната общност на запад би трябвало да реагира на използването на органи от екзекутирани затворници и неидентифицирани източници, прилагано в Китай – неприемлива практика според международните медицински етични стандарти.

Фармацевтичните компании

Според взелите думата по време на дискусията, международните фармацевтични компании са изиграли главна роля в подпомагането на тази неетична практика чрез изпитването на нови лекарства в Китай.

Д-р Ерик Голдбърг, старши медицински директор на световната компания за клинични изследвания ICON, посочи, че ниската цена на провеждането на клиничните тестове в Китай – около 15% от цената в САЩ – прави много съблазнителна идеята за разработване на лекарства с ограничен бюджет в една рецесивна икономическа обстановка. Той добави и допълнителния плюс от ускоряването на този процес в Китай поради големия брой пациенти и по-малкото разпоредби.

Само малка част от големия брой фармацевтични компании обаче са склонни да признаят ролята си в проблема с неетичната практика на насилствено отнемане на органи. За пример бе дадена компанията Roche, която в отговор на запитване за източника на органи за претърпели трансплантация нейни пациенти заявява, че не носи отговорност за това и че не разполага с информация – неприемлив довод в очите на участниците във форума.

Г-н Матас предостави списък с международни фармацевтични компании, провеждали в Китай клинични изследвания на медикаменти против отхвърляне на присаден орган от организма, сред които Wyeth (сега част от Pfizer), Novartis, Roche и Astella. Тези изследвания са били върху пациенти, получили орган от Китай.

Професионални отговорности

Говорителите на форума единодушно се съгласиха, че е крайно време трансплантационната общност да вземе мерки за прекратяване на неетичната практика на отнемане на органи в Китай.

Д-р Гейбриъл Данович, директор на трансплантационната програма  Kidney & Pancreas към медицинския факултет на Калифорнийския университет, изрази увереност, че трансплантационната общност има силата да повлияе положително на китайските власти, както и загрижеността си от липсата на критичен поглед върху Китай в тази сфера. Водещи медицински издания продължават да приемат документация от Китай с проучвания в областта на трансплантациите, изтъкна той.

Д-р Голдбърг сподели личния си опит в упражняване на професионално влияние, като убедил компанията си да не включва Китай в клиничните си тестове.

Г-н Ърпин Джанг (Erping Zhang), говорител на Фалун Гонг и един от ораторите на форума, подчерта важността трансплантационните специалисти да поемат пълна отговорност за проблема.

„Историята няма да съди само по това, което сме направили, но и по това, което не сме, когато сме могли“, каза той.

Отнемането на органи от живи практикуващи Фалун Гонг в Китай е фокусът на документалния филм „Между живота и смъртта“ (Between Life and Death),отличен с награда в категорията „Разследваща журналистика / новинарски документални филми“ в наградите на телевизия Hugo за 2011 г.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!