Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля ИВАНОВ (Epoch Times)

Тофу в Китай накиснато във формалин

Безскрупулни производители от град Чундзин, произвели и продали за две години, 700 тона соево сирене (тофу) с формалин...

Тофу, накиснато в мръсни бидони с формалин. Град Чундзин, април 2011 година. Снимка: epochtimes.com

Поредният "хранителен скандал", този път стана на 10 април в град Чундзин.

Според съобщение в изданието "Вечерен Чундзин", собственикът на малкия завод Сюй Сяолин признал, че няма никакви лицензи за производство и изобщо няма документи за регистрация. Той също допълнил, че в района на Чундзин, всички подобни заводи работят нелегално.

Те произвеждали повече от един тон тофу на ден с патешка кръв и добавка на формалин за удължаване срока на годност и добър търговски вид.

Сюй, който в момента е в ареста, разказа, че до 2009 година, те произвеждали тофу по традиционния начин. Но след това забелязали, че конкурентната продукция изглежда много по привлекателно и може да се съхранява поне три пъти по-дълго.

След като узнали "тайната", започнали да произвеждат тофу с формалин. Те са наясно, че формалинът е вреден за човека, но според Сюй, не знаят колко точно.

Специалисти поясняват, че вредите за здравето на човек от храни напоени с формалин, са много. Съдържащият се в него формалдехид провокира образуването на ракови заболявания, подтиска функцията на черния и белите дробове, може да предизвика левкемия и други заболявания.

В последно време в Китай, все по-често възникват скандали свързани с масовото производство на опасни за здравето храни. С цел, увеличаване срока на годност, подобряване на външният вид, а също подсилване на аромата и вкуса, китайските производители добавят в продукцията си големи дози химически добавки, много от които забранени за използване в хранително.вкусовата промишленост.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!