Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Паша Павлова

"Ужасяващи" условия в Северна Корея

Доклад на Amnesty International разкрива „ужасяващите“ условия, на които са подложени 200 хиляди души в лагери за политически затворници на Северна Корея…


Докладът на правозащитната организация обрисува кошмарна картина на извънредна работа, гладуване и екзекуции, които задържаните са принуждавани да гледат, предадоха 7News и АФП. Информацията е получена от сателитни снимки на местоположението и размера на затворите и от разказите на бивши затворници.

От снимките се вижда значително увеличение на лагерите. В един от тях, според организацията, хиляди са държани заради това, че някои от техните близки вече е задържан. Много дори не знаят в какво точно са обвинени.

Бивши задържани разказват, че „затворниците са принуждавани да работят в условия, приближаващите се до робство, и често са подлагани на изтезания и друго жестоко, нечовешко и унизително отношение“.

Друг бивш затворник от „Йодок“ описва работния ден – той започва в 4 часа и приключва в 20 часа, след което идва ред на два часа идеологическо обучение. И ако затворниците не научат 10 етични правила, не им се позволява да спят, обяснява още той. А храна (200 гр. овесена каша) получавали само тези, които изпълнели поставените им задачи. Всеки ден умирали хора…

Някои се хранели с плъхове, а други събирали царевични зърна от екскретите на животни, за да оцелеят. Недохранването причинило смъртта на 40% от затворниците в „Йодок“ в периода между 1999 – 2001 г.

За изтезанието на задържаните, властите използват и „клетка за изтезания“ с формата на куб, в която е невъзможно да стоиш изправен или да легнеш. Правозащитната организация разкрива случай за дете, което е държано в такава клетка в продължение на 8 месеца.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!