Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Michelle Yu (Epoch Times)

Китайците отиват на пазар зад граница

Когато неотдавна Ариал Джанг (Arial Zhang), пекински адвокат, се качва на самолета от САЩ обратно за Китай, тя носи чанта, пълна с обувки Nike и дизайнерски дрех и.  Тя си тръгва след едноседмичен престой за бизнес конференция в САЩ и подобно на много китайци е открила, че зад граница е по-евтино. Ариал посочва, че не е купила  нищо, което да не е поне с 50% по-евтино, отколкото в Пекин...

Пешеходци минават покрай магазин на NikeTown в Сан Франциско, Калифорния. През 2009 г. 56% от луксозните поръчки на китайците са от чужбина (включително Хонконг и Макао) и възлизат на 87 млрд. юана, или 13,4 млрд. щ. д. (Justin Sullivan/Getty Images)

Въпреки очакванията за помитащи американското производство китайски стоки, все по-силна става тенденцията китайците да пазаруват зад граница заради цените в Китай.

Наблюдения за завишените цени бяха наскоро потвърдени и от репортаж на държавна медия, цитираща Министерството на търговията, според което цените на 20 престижни марки в 5 категории в Китай са с 51% по-високи, отколкото в САЩ, и със 72% по-високи от тези във Франция. „Това не е много разумно и честно спрямо китайските потребители“, признава говорителят на министерството Яо Джиян (Yao Jian).

Ценовата разлика кара китайците да пазаруват луксозни стоки зад граница, посочва и международната консултантска фирма Bain & Company.

През 2009 г. 56% от луксозните поръчки на китайците са от чужбина (включително Хонконг и Макао) и възлизат на 87 млрд. юана, или 13,4 млрд. щ. д.

Чуждестранните луксозни стоки са скъпи в Китай поради търговските ограничения на страната. Но на места цените на хранителните продукти също се покачват. Сравнение на цените на някои хранителни продукти в супермаркети в Бостън и Хангджоу (Hangzhou), публикувано от китайски блогър, показва двойно увеличение в цената на яйцата и почти тройно – в цената на млякото в Китай. И това при положение, че средният доход на глава от населението в Китай е много по-малък от този в САЩ.

Живеещите близо до Хонконг китайци също прекосяват границата, за да пазаруват, като сред търсените токи са тоалетна хартия, почистващи препарати, готварско олио и подправки.

Лари Хсиен Пинг Ланг (Larry Hsien Ping Lang), професор по финанси от китайския Университет на Хонконг, отдава несъответствието между цени и доходи на фискалната политика на китайските власти. В блог публикация той обяснява, че данъчните кредити на Китай и субсидиите за експортните бизнеси са поддържали цените ниски, а ниската „китайска цена“ – жива в задграничните пазари.

Проф. Ланг посочва високите данъци в Китай и печатането на допълнителна валута за изравняване на експортните разходи като фактори за сериозна инфлация и повишаване на цените на потребителските стоки в Китай.

По думите му стоките, произведени от китайска работна ръка, са закупувани от американски компании с американски долари, които китайското правителство взима; така според него единственото, което получава китайският народ, е обезценяването на парите си.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!