Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ChinaForbiddenNews

Горчивите плодове на политиката за "едно дете"

Лидерът на Китайската комунистическа партия (ККП), Ху Джинтао неотдавна заяви, че политиката за едно дете ще продължи да бъде строго прилагана, за да поддържа нисък ръст на раждаемостта. Но според неотдавнашни статистики проблемите със застаряването на нацията и дисбаланса между половете се влошават. Експерти публикуваха статии с призив към властите да прекратят политиката за едно дете в плана за 12-тата петилетка. Но речта на Ху попари надеждите на много хора.

Речта на Ху на срещата на Политбюро на 26 април потвърди, че властите ще продължат политиката за едно дете. Но след прилагането й за 30 години, сега горчивите й плодове са налице.

На 28 април Държавното статистическо бюро публикува резултатите от шестото преброяване на населението, които показват нарастващ проблем със застаряването. В сравнение със ситуацията отпреди 10 години, броят на хората на възраст под 14 г. е намалял с 6,3%, докато хората над 60-годишна възраст са се увеличили с 3,3% и съставляват 13,3% от общия брой на населението.

Ма Жянтанг, директор на Националното статистическо бюро, призна тежката ситуация с дисбаланса между половете на новородените пред чуждестранни журналисти.

Янг Джиджу (бивш доцент от Китайския младежки университет по политически науки) коментира: „Защо има проблем със застаряването? Поради по-малкия брой новородени и тийнейджъри. Провеждайки настоящата политика, властите никога няма да разрешат проблема със застаряването, а само ще го влошат. Същото важи и за дисбаланса между половете. Защо хората избират пола на новородените? Защото предпочитанията им за пол не могат да бъдат удовлетворени чрез раждане на повече деца. Преди това не беше проблем, защото хората можеха да имат още деца, ако имаха три дъщери.“

Янг заяви, че политиката на ККП е да остави хората без синове. Бремето от грижата за възрастните не би трябвало да е твърде тежко, за да се поддържат човешките общества. Ако хората имат по-малко деца, бремето на децата им от грижите за родителите ще стане по-голямо и те ще имат по-малко енергия да отглеждат свои собствени деца.

Лянг Джонгтанг, член на експертния комитет за контрол на раждаемостта в Китай, е отдавнашен опонент на контрола над раждаемостта. От 1985 г., с одобрението на държавата, той избира окръг Иченг, провинция Шанси, за да провери теорията си за две деца и раждането в по-късна възраст. 20-годишната практика показва, че чрез отслабването на контрола над раждаемостта населението става по-малко от средното за страната, докато всички демографски индекси са по-добри от средните за страната.

Янг Джиджу е убеден, че политиката за контрол над раждаемостта се е превърнала в комбинация от идеология и интереси. От една страна, политиката е прокарана от патриарси на ККП като Мао Дзедун и сегашният партиен лидер Ху Джинтао не смее да й се противопостави. От друга, много чиновници на ККП са повишавани вследствие на активното прилагане на тази политика, ето защо я защитават яростно.

Янг Джиджу: „Комисията за контрол над раждаемостта е банда обирджии и много губернатори, партийни секретари и членове на Политбюро също спадат към тази група на интереси. Защо? За контрола над раждаемостта имаше система, при която чиновникът бе освобождаван, ако не изпълнеше програмата за контрол над раждаемостта. В миналото тези хора енергично прилагаха политиката за контрол над раждаемостта, особено през 80-те и 90-те, и дължат много кървави дългове.“

Янг Джиджу е бивш доцент по право в Китайския младежки университет по политически науки. Миналата година той бе уволнен, защото му се роди второ дете, дъщеря. Изборът му изненада мнозина. Но той посочи, че интелектуалците също имат инстинкт за предпазване на потомството си.

Тогава какви проблеми ще донесе на китайското общество политиката на контрол над раждаемостта?

Дисбалансът между половете е направил невъзможно намирането на партньор за 20% от мъжкото население и може да доведе до явления като чуждестранни съпруги и трафик на хора. Проблемът със застаряването ще доведе до изчезването на млади работници. Вече има недостиг на работна ръка в много крайбрежни и разположени във вътрешността на страната индустрии.

Проблемът със застаряването означава и че младите ще се грижат за повече стари хора, но китайската система за социални помощи все още е много слаба.

NTD репортери Qin Xue и Wang Mingyu

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!