Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Chen Yilian (Epoch Times) staff

Искате да напуснете Китай? Очаква ви трудов лагер

Фалун Гонг практикуващата Уанг Ючинг (Wang Yuqing)
сега живее в чужбина. (Снимка: предоставена от Уанг Ючинг)

Заради опита си да напусне Китай Шие Шаодонг (Xie Shaodong) е изпратен в център за промиване на мозъка за 12 месеца. Като практикуващ Фалун Гонг, китайска духовна практика, неговата вяра е преследвана в родната му страна и той вижда възможност за по-добро бъдеще за него и семейството му в чужбина.

Но когато се опитва да напусне страната чрез легален канал, му съобщават, че има забрана да излиза от Китай за 30 години. Няколко седмици по-късно го отвеждат от дома му и го изпращат на реформиращи мисленето класове по обвинението, че иска да напусне страната. Благодарение на упоритите действия на семейството му той е освободен, като впоследствие напускат Китай по нелегален канал.

„Те се страхуват, че ще изоблича начина, по който злоупотребяват с Фалун Гонг практикуващите“, споделя Шие пред Epoch Times.

Отказът на паспорти и визи е мярка на Китайската комунистическа партия (ККП) срещу Фалун Гонг практикуващите, откакто преследването срещу групата започва през 1999 г.

Уанг Ючинг има подобен житейски опит. Първо опитва да отиде в Нова Зеландия при дъщеря си, но й отказват. На втория опит й казват, че застрашава националната сигурност на Китай, и пак й отказват. Следва още един опит, след който успява да получи паспорт, но малко след това полицията я арестува без причина и я изпраща в трудов лагер. Следва обиколка до няколко центъра за промиване на съзнанието.

Благодарение да усилията на дъщеря й, която успява да упражни натиск от Нова Зеландия, тя е освободена и по-късно напуска Китай.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!