Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ChinaForbiddenNews

2011 Диалог за човешките права САЩ-Китай

Диалогът за човешките права между САЩ и Китай се проведе на 27 и 28 април. Помощник държавният секретар на САЩ, г-н Поснър, заяви, че САЩ са загрижени относно регреса в състоянието на човешките права в Китай. При все това китайското Министерство на външните работи предупреди САЩ да не се намесват във вътрешните работи на Китай чрез въпросите за човешките права. Различията изглеждат трудно преодолими.

Най-новият рунд на китайско-американския диалог за човешки права приключи. След срещата Майкъл Поснър, американски народен представител и помощник държавен секретар, даде пресконференция. Според Radio Television Hong Kong Поснър е заявил, че САЩ са загрижени относно регреса в състоянието на човешките права в Китай: адвокати, блогъри и хора на изкуството са били задържани от властите или са изчезнали безследно. Той е изразил безпокойството си за художника Ай Уейуей, но не е бил задоволен от отговора на Китай.

Поснър не се е съгласил с довода на Китай, че „Западните държави използват човешките права, за да се намесват във вътрешните работи на Китай“.

Шу Уенли,  председател на Общия щаб на китайските демократични партии зад граница, заяви, че това е от полза за американския диалог за човешки права. Той е бил осъден за 28 години в комунистически Китай и дойде директно от затвора след диалога за човешки права между двете страни.

Шу Уенли: „Понастоящем диалогът за човешки права между САЩ и Китай не може да промени влошаващата се ситуация с човешките права в Китай. Всички знаем, че преследването на Фалун Гонг е дълго, но китайските комунисти не се извиниха. Гао Джишенг, който дълго защитаваше Фалун Гонг, все още е в неизвестност. Лиу Шянбин, член на Демократичната партия, наскоро бе арестуван отново и осъден на 10 години.“

По думите на Шу Уенли, Ай Уейуей е типичен случай в допълнение към големия брой дисиденти и адвокати на човешките права, които са принуждавани да ходят „на чай“, предупреждавани и ограничавани. Положението на човешките права в Китай се влошава.

Шу: „Китайското правителство е подписало международни конвенции за човешките права и носи отговорността да изпълни международните си задължения. Но засега то няма намерение да променя еднопартийната система. Ситуацията се влошава. И особено настоящата тенденция на авторитарната машина да се превръща в триада (триади - китайски криминални групировки), изисква международно внимание.“

Активистът за човешки права Ху Жун не е оптимист относно китайско-американския диалог.

Ху Жун: „Международната общност гледа на Китай като на един огромен пазар; в света на икономическите интереси всички държави, гледащи леко на злата ККП (Китайската комунистическа партия), някак правят компромис с нея поради икономически облаги, пренебрегвайки нормалното човешко право на живот и съществуване.“

Китайският активист за човешки права Танг Бочияо посочи, че САЩ трябва да вземат строги мерки, за да окажат определен ефект; иначе не би имало нужда от диалог за човешки права.

Танг Бочияо: „Разбра се, че САЩ знаят за авоарите и банковите сметки на поне 5000 комунистически партийни чиновници и членове на семействата им – на министерско или по-високо ниво – в швейцарски и американски банки и по света. Мисля, че се подготвят – в случай, че ККП стане враждебна или бъде притисната до стената, САЩ имат средството да я санкционират.”

Годишният китайско-американски диалог за човешки права започва през 1990 г. Тази година е 16-ят диалог. Той е прекратен между 2004 и 2008 г., след недоволството на Пекин от подкрепата на Вашингтон на решение на Комисията по човешки права на ООН, критикуващо китайските комунисти. Последният китайско-американски диалог е проведен през 2010 г.

NTD репортери Chang Chun, Song Feng и Wang Mingyu

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!