Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Цзин Цзинь. Epoch Times

Рибата в Китай отглеждана с антибиотици

Езерото в дома на г-н Джан, жител на провинция Гуйджоу, "по-рано било толкова чисто, че можело да се види дъното му", казва той в интервю за Epoch Times. То било източник на питейна вода за цялото село...

Но когато езерото било дадено на рибопроизводители, те почти го превърнали в сметище за токсични отпадъци. Мислейки само за печалбата от рибните стопанства, те съвсем забравили, че всичко това накрая може да се обърне. В отглеждането на рибата те използват карбамид, торове и антибиотици.

Няколко такива случаи, бяха оповестени в китайските медии.

Лон от град Ченду, работещ във ферма за производство на риба, разказва, че за да увеличи количеството на риба, шефът му го кара всяка седмица да хвърля в езерото голямо количество торове. В резултат на това чистата вода позеленяла от буйното размножаване на водорасли и планктон. Освен това, широкото използване на антибиотици в животновъдството е разпространена практика в Китай, особено в рибопроизводството. Това спестява пари, но рибата се разболява.

Китай е най-големият в света производител и износител на антибиотици. „Производството на антибиотици в Китай расте с бързи темпове. Според приблизителни данни, годишният обем от произведени антибиотици, може да се изчисли на 400 000 тона” – казва Ин Ситан, генерален директор на фирма Kemei East Asia Biotechnology в Пекин, в интервю за Modern Life Daily.

Професор Сяо Йонхон, директор на мониторинговата компания Antibiotic Resistance Monitoring Network, смята, че въпреки използването на такава опасна добавка като кленбутерола в Китай да е само от ограничен кръг хора, злоупотребата с антибиотици може да доведе до сериозни последствия. „Изследвания показват, че злоупотребата с антибиотици удвоява риска от инфекции и смъртност и повишава цената на медицинското обслужване два-три пъти”, - Казва Сяо.

Според данни от анализа на производството, пише Modern Life Daily, повече от 80% от прясната вода в Китай, предназначена за развъждане на риба е замърсена. Тъй като прясната и живата риба е най-скъпа, тя обикновено съдържа много антибиотици.

Голямо количество антибиотици има и в месото. Месото, което се изнася извън Китай, минава проверка за антибиотици. Китайските производители не изпращат зад граница лошо месо, за да не понесат загуби, когато го върнат на границата. Затова го продават в Китай.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!