Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Паша Павлова

„Мръсна енергия“ – Уикилийкс за енергийния сектор в България

Корупция и липса на прозрачност измъчват българския енергиен сектор според разкритите грами от Уикилийкс…

Редица грами, „изтекли“ чрез Уикилийкс, бяха публикувани от сайта „Биволъ“. От тях става ясно за оказвания натиск от страна на Русия, „енергийна мафия и обръчи на Доган около Белене“.

На среща на високо равнище още през 2009 г. Владимир Путин отбелязва пред Бойко Борисов, че ако руските енергийни проекти не отчетат напредък в предвижването им, българите „рискуват да останат на студено през зимата“. Българските политици разгледат съвсем сериозно руския енергиен шантаж, пише изданието, и така „Русия диктува политически решения на суверенната уж страна – член на ЕС“.

В последствие Борисов поискал помощ от правителството на САЩ за диверсификация на енергийните източници на България. Премиерът се срещнал с три големи енергийни компании на САЩ, стигнало се до преговори и подготвянето на проектодоговор. Но след нови преговори с руската страна, българската страна отново се е подала на натиск.

Според американците зад трите големи руски проекта АЕЦ „Белене“, Южен поток и Бургас-Александропулис, стоят поставени фирми и финансиране на руския гигант Газпром, разбираме от друга грама. Освен това Газпром успява да придобие собственост върху българската електротранспортна мрежа още при правителството на Станишев. А вносът на руско ядрено гориво и утилизацията му за АЕЦ „Козлодуй“, прави България 100% зависима от Русия в това отношение.

„Бивол“ пише още, че енергийният сектор е непрозрачен, корумпиран и свързан с лица, близки до организираната престъпност. Споменават се фирми като „Риск Инженеринг“ на Богомил Манчев, „Фронтиер“ на Красимир Георгиев, фирмите на Христо Ковачки и такива, близки до Доган.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!