Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ChinaForbiddenNews

Общност-мечта потискана в Китай

Чанг Кун от провинция Анхуей, основателят на „Домът на Чанг Кун“, ръководи много малък, но безплатен център за услуги с надеждата да осъществи мечтата си, че „образованието за човешките права започва у дома“. Но „Домът на Чанг Кун“ се натъкна на непрестанна намеса от местните власти.

Младежкият център „Домът на Чанг Кун“ е създаден през май 2010 г. Той предоставя 8 безплатни услуги за жителите на окръг Линчуан. В центъра учащите могат да четат книги и да ползват безплатен Интернет.

Идеята за комунални услуги се поражда след като Чанг Кун завършва следването си в Америка през 2008 г. Той е вдъхновен от услугите в местната община.

Учредяването на „Домът на Чанг Кун“ е трудно: първо му отнема няколко месеца да спечели подкрепа от семейството си. Накрая дядо му се съгласява да се откаже от пет отдавани под наем магазина, за да предостави безплатно място за общинските жители, а сестра му става доброволен мениджър на младежкия център.

Чанг Кун: „Нашият град има много проблеми, но не можем да го напуснем. Надяваме се, че можем бавно да го подобрим чрез концепцията, че образованието за човешките права започва от вкъщи, да разберем нашата общност и да я направим по-красива и хармонична.“

От създаването си центърът „получава непрестанни предупреждения от властите. Общинският секретар моли Чанг Кун да го затвори и да не предоставя безплатни услуги. На 3 април 2010 г. центърът е изтрит от регистрите. На 4 април властите се опитват да осуетят провеждане на негово годишно събрание.

Чанг Кун: „Много местни жители дойдоха да ни подкрепят. Те се надяваха да видят „Домът на Чанг Кун“, но вместо това видяха тормоза, обидите и насилието от местните власти. Казаха ни обаче, че е било незабравимо и че са научили от това повече, отколкото от събрание.“

В деня на инцидента на Чанг Кун се налага да остане в болница под наблюдение поради мозъчна травма. Семейството му понася различни степени на наранявания. До ден днешен полицията остава безучастна, а виновникът е на свобода.

Лу Джун (мениджър от Пекинския център): „Това, което прави Чанг Кун, може да подобри здравните ни познания, правната ни и гражданската информираност, което е в конфликт с местните власти. Силното чувство за юридически и човешки права ще застраши злодеянията на местните ни власти.“

На 9 април „Домът на Чанг Кун“ отново отвори врати, наобиколен от съмишленици и млади учащи, които искаха да изразят своето търсене на знания, на книги, на Интернет, на отворена общност-мечта и на справедливост. Както винаги обаче, те са под наблюдение.

Чанг Кун: „В наши дни забавленията са насърчавани и развивани, но защо не и един център за обучение?“

Местен жител: „Трудно е да се прави добро в Китай; нашата образователна система е като пристрастеността към хероина – около 80-90% от хората са дълбоко отровени. Рядкост е да се намери някой трезвомислещ.“

Понастоящем хиляди участват в четенията и Интернет услугите на „Домът на Чанг Кун“. Форуми са били организирани осем пъти. Участниците в тях са учени, писатели, репортери и хора от неправителствени организации в Америка, Хонконг и Япония.

Чанг Кун се надява, че чрез постоянството на организаторите ще можем да видим резултатите в общността след няколко години.

Преди време окръг Линчуан бе една от 17-те обозначени наркомански зони. През 2003 г. той стана първата демонстрационна зона за превенция на СПИН.

Чанг Кун е 28-годишен и участва в комуналните услуги от много години. Неговата представа за осъществяването на проекта е: „Първо да спечелим подкрепа от нашите родители и братя, после – от роднини и съседи, след това от местните жители и накрая нашата общност-мечта ще стане реалност!“

NTD репортери Liang Xin и Xue Li

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!