Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ChinaForbiddenNews

Политически шоута на Тянанмън

Противоречията все още продължават за статуята на Конфуций, но площад Тянанмън, символ на политическия център на Китай, започна друг проект. Какво точно става на площад Тянанмън? Какво цели Китайската комунистическа партия (ККП) с тези политически представлетия на площада?

Площад Тянанмън, туристическа дестинация за посетителите на Пекин, е покрит с дупки и канавки. Това е най-малкото една неприятна картина...

Според New Beijing News, в Пекин Общинското бюро по парковете и озеленяването осъществява озеленителен проект на площ от 9 600 кв. м. на площад Тянанмън. От 24 март насам, строители разкопават канавки над половин метър широки, в зелените площи на източната и западната част на площада, за да засаждат нови площи и дръвчета.

Длъжностни лица казват, че вечнозелените площи, наречени "Щастлив облак", ще охлаждат и овлажняват въздуха на площадния "горещ остров". Но според коментатори на Radio France International, властите правят това, за да предотвратят масови събирания на площада. Същото направиха в Шанхай през ‘90-те, когато много зелени площи и дървета бяха изкоренени в Народния парк пред шанхайския съвет. Според граждани на Шанхай, зелените площи са били, за да се раздели празното поле, така че полицията да може да разпръсне тълпите за газене на тревни площи.

Според коментар на Apple Daily (Хонг Конг) всяко поколение лидери на Китай иска да остави свой отпечатък на площад Тянанмън като символ на историческата си значимост. Но какъв е резултатът от „тормоза” на площада? И какво политическо шоу играе всяко поколение от китайски лидери на площада?

Мао Цзедун, първият диктатор на ККП, остави трупа си на площада. Но днес много китайци издигат лозунги от рода на "Махнете кристалния саркофаг от площада!"

В ретроспекция, площад Тянанмън е изцапан с кръв от 20 години. Вторият лидер на Китай, Дън Сяопинг, наредил да се потуши с оръжие Студентското движение от 1989 г., остави площада покрит с кръв...

Инцидентът на самозапалване през 2000 г. на площада беше режисиран от следващия лидер на Китай, Джянг Земин. Тази инсценировка на ККП бе, за да се очерни Фалун Гонг и да се насади омраза срещу него, но ККП бе разобличена от нашата медия в документалния филм "Фалшив огън".

Също така, Великият народен театър, огромното яйце на западната страна на площада, струващо 3 млрд. юана, е издигнато от Джянг Земин, според сведенията като подарък за една от неговите любовници.

През януари, Ху Джинтао сложи на източната страна на площада огромна статуя на Конфуций, като символ на китайската цивилизация. На последната политическа конференция на ККП, член на комитета, Уанг Гуошинг, предложи да се издигне статуя на Гуан Ю пред Великия народен театър, като символ на бойните постижения.

Ученият, У Шуекан каза, че всяко поколение китайски лидери използва различни средства, литературни или военни, черни или бели, светли или тъмни, древни или модерни, местни или чуждестранни, за да остави свой отпечатък. За да държат режима на ККП, те използват всякакви средства за потискане, но това няма да им помогне да оцелеят още много дълго.

NTD репортери Li Jing и Jin Tong

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!