Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лянь Хуа. Epoch Times

В Китай откриха фалшива картофена юфка с добавено мастило

Някои от съставки за приготвяне на фалшива „картофена юфка”. Снимка: epochtimes.com

Минимум 45 тона, произведена в провинция Гуандонг, фалшива „картофена юфка” попадна на пазара. В юфката изобщо няма картофи, тя е направена от царевично нишесте, промишлен парафин, мастило и други химически добавки.

Няколко жители на град Джуншан, провинция Гуандонг се оплакали от повръщане и разстройство след консумация на „картофена юфка” купена от пазара.

На 21 април след тези случаи, местното управление по контрол на качеството на храните, проведе разследване и откри, че проблемната юфка е произведена в завода на област Ханкоу.

Заводът бе затворен, а откритата пет тона юфка, приготвена да бъде пласирана на пазара, бе запечатана, съобщава изданието „Южна столица”.

Заводът, който започнал работа през февруари тази година, разполага с всички необходими документи, включително разрешително от здравното управление. До настоящият момент, заводът е произвел 45 тона фалшива юфка, която се продава по магазините.

При проверката, в завода са открити множество пакети с различни химически добавки с надпис „За промишлена употреба”.

В „картофената юфка” изобщо няма картофи. Тя е приготвена от царевично нишесте с добавка на тебешир, мастило, промишлен парафин и различни оцветители и ароматизатори.

Работниците обясниха на инспектора, че всичко се прави по строгата „рецепта” на собственика на завода, Ло.

Собственикът призна, че себестойността на тази юфка е почти два пъти по-ниска от нормалната. Той също разказа, че е от град Дунван, от където преместил бизнеса си заради високата конкуренция, има 30 подобни завода, които произвеждат фалшива юфка.

За последните 9 години в Китай са засечени 151 химически добавки, които се използват незаконно в хранително вкусовата промишленост и при производството на животинска храна. Тези данни бяха публикувани на 23 април от Държавният комитет за контрол на безопасността на храните при Държавният съвет на Китай позовавайки се на Министерството на здравеопазването, Министерството на селското стопанство и др. ведомства.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!