Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Wen Hua (Epoch Times)

Китайската индустрия с органи на черно захранвана от измами

За да намери клиенти, Цай Шаохуа (Cai Shaohua) чака пред отделенията по диализа в по-големите пекински болници. Като бъбречен брокер в ‘дивия’ китайски пазар на органи за трансплантация намирането на реципиент зависи от него, докато друг брокер осигурява донори. Ако донорът премине медицинския преглед, Цай фалшифицира документи за 400 юана (61 щ.д.)...

Цай, понастоящем вече разкрит брокер на органи, пояснява пред китайското списание Life Week, че реципиентите плащат между 110 000 и 120 000 юана (16 860 – 18 390 щ.д.) за бъбрек, като той, другият брокер и донорът получават по една трета от сумата.

Докато Цай, срещу когото сега е повдигнато обвинение, вече няма да чака пред болниците, по думите му брокери на органи има във всяка трансплантационна болница в Пекин, като всеки е ограничен в рамките на своя собствена територия на действие. Брокерите обаче често обменят информация за ресурсите помежду си.

Историята на Цай хвърля светлина върху безскрупулната индустрия с органи в Китай, където играчите печелят тлъсти суми от фалшифициране на документи и похищаване на донори против волята им.

Според китайския закон за трансплантация на органи единствените хора, на които е позволено да даряват органите си, са семейни двойки и определени близки роднини. Работата на Цай е била да подсигурява фалшива родствена връзка при липсата на такава.

Изключителният недостиг на легитимни органи в Китай означава силна нелегална търговия с тях. Доказателства от две независими проучвания предполагат, че от 2000 г. практикуващи Фалун Гонг, милиони от които са хвърлени в затворите и трудовите лагери на Китай, са експресно екзекутирани с цел отнемане на органите им. Проучванията посочват, че поне между 40 000 и 65 000 трансплантации на органи в Китай са ползвали този източник.

Изгубен бъбрек

Ху Джие (Hu Jie) е 26-годишен младеж, който един ден се събужда без левия си бъбрек. Историята му е обширно отразена от китайските медии.

Загубилият на хазарт 24 000 юана (3 680 щ.д.) Ху е притиснат от кредитора си да му върне парите за два месеца. Когато вижда онлайн обява, предлагаща добра печалба от даряване на бъбрек, той решава да се свърже с брокера. Цената е договорена на 40 000 юана.

Ху се среща с брокера за медицински изследвания в клиника. Брокерът има връзки там и води по един клиент на всеки няколко дни.

След това е отведен да се срещне с реципиента на неговия бъбрек. Тук увереността на Ху се изпарява, но според брокера е твърде късно: похарчени са много пари за медицинския му преглед и пътните разноски, така че няма да се размине без да даде парчето дължима плът.

На 6 януари трима биячи на брокера отвеждат Ху в малка болница в провинция Шанси (Shanxi), упояват го и бъбрекът му е отстранен.

В деня след оерацията Ху се събужда сам в болницата. Съобщение на телефона му го информира за трансфера на 27 000 юана по сметката му и го предупреждава да мълчи, разказва жертвата пред списание Next.

Властите обявяват, че разследват случая му, след като историята му разбунва духовете в медиите.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!