Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Арум Титан цъфна в Базел

Известното с най-големия си цвят в света растение цъфна за първи път от 17 г. в ботаническата градина в Базел, Швейцария, съобщи Euronews...

(фото: en.wikipedia.org)

Цветът на Арум Титан може да достигне до 3 метра височина (с антера), като цъфти веднъж на няколко години и цветът му се задържа най-много до 72 часа.

"Това е най-хубавото нещо, което може да се случи на ботаническа градина. То е звездна атракция. Броят на посетителите достигна своя максимум" , каза Хайнц Шнайдър от Ботаническия институт на Университета в Базел.

Италианският пътешественик и ботаник Одоардо Бекари открива Арум Титан (Amorphophallus titanum Becc.) на остров Суматра, Индонезия. В продължение на три години (от 1865г. до 1868г.) той  изследва растителния свят в региона на Малайзия и пръв плава по река Барам.

Арум Титан е известно още като „трупно цвете”, тъй като по време на цъфтеж отделя силна миризма на мърша, а заедно с придатъка на антера наподобява по цвят развалено месо. По време на цъфтеж върхът на антера му достига температура близка до тази на човешкото тяло, което помага да се разнася миризмата му и да наподобява повече на загниваща тъкан. По този начин растението привлича своите основни опрашители - мухите.

Макар естествената среда на Арум Титан да са тропическите гори на западна Суматра, растението е изнесено и култивирано от много частни колектори и ботанически градини. През 2008 г. Арум Титан цъфна в ботаническата градина на белгийския град Мейзе, област Фландрия, а през 2005 г. - в ботаническата градина на Шутгард, Германия.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!