Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Олег Лотосов. Epoch Times

Въглищният прах в Китай е по-опасен от пясъчните бури

Бурите от въглищен прах съдържат голямо количество тежки метали, които практически не се изхвърлят от организма. Снимка: epochtimes.com

При изгарянето на големи количества въглища в Китай се образуват планини от въглищен прах, съдържащ тежки метали, които вятърът разнася из цялата страна.

За това съобщи международната екологична организация Гринпийс на 13 април в Пекин, обявявайки резултатите от своето изследване в дадената област.

В доклада еколозите казват, че в Китай пясъчните бури се образуват главно на северозапад в сухите и полусухи райони. Вятърът разнася пясъка от тези райони по северните и източни части на страната.

В северната част на страната основната дейност е съсредоточена в добиването на въглища и работещите с тях електроцентрали. Когато пясъчна буря преминава през тези индустриални зони, тя вдига и голямо количество въглищна пепел, струпана на открито.

Авторите на доклада отбелязват, че в тази въглищна пепел се съдържат големи количества живак, арсен, селен, олово и др. тежки метали, а също радиоактивни метали като радий, торий, уран и др.

Всички тези вещества се улавят от пясъчната буря, превръщайки я в опасна въглищна буря и биват отнесени на хиляди километри на север, изток и в централната част на страната, достигайки Пекин, Шанхай и дори Хонгконг.

Тежките метали практически не се изхвърлят от организма и се натрупват, причинявайки различни заболявания. Оловото например, влияе на нервната система, а също и на умственото развитие при децата. Живакът попада в кръвта и може да предизвика хематоенцефалична бариера, а също да увреди мозъка и централната нервна система, се казва в отчета.

При изгарянето на 4 тона въглища се образува 1 тон пепел. Както отбелязват сътрудници на Гринпийс, в Китай повечето работещи с въглища електроцентрали не събират пепелта както трябва, а просто я струпват на купчини под открито небе.

В момента в Китай няма норми и ефективна система за контрол над замърсяването на околната среда от пепелта, получена при изгарянето на въглища. Прекомерната зависимост от въглища нанася на Китай сериозна екологична вреда, а емисиите от въглероден двуокис, получени след изгарянето на въглища, причиняват изменения в климата, предупреждават специалисти от Гринпийс.

В отпадъчният продукт след изгарянето на въглища се съдържат тежки и радиоактивни метали. Снимка  epochtimes.com
Струпана на открито въглищна пепел. Снимка:  epochtimes.com
В отпадъчният продукт след изгарянето на въглища се съдържат тежки и радиоактивни метали. Снимка  epochtimes.com
В отпадъчният продукт след изгарянето на въглища се съдържат тежки и радиоактивни метали. Снимка  epochtimes.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!