Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ChinaForbiddenNews

Повишение за некачествен язовир

Миналата година, некачествено построен язовир допринесе за щетите, причинени от свлачище в Джоуку, провинция Гансу. Въпреки това, отговорните местни длъжностни лица не само не се наказани, но са дори повишени.

Оцелели от свлачището в Джоуку граждани публикуваха статия в задграничния Boxun.com, озаглавена „Заявка за разследване на лошото строителство на язовирната стена в Джоуку”, която гласи: "Ние сме родени и отрасли в Джоуку,
град с история от над 400 години. Ако не беше лошо построения язовир, Свлачището нямаше да засегне цялата област".

От 1996 г., местното правителство е построило 13 язовира. Селяните вярват, че лошото качество на тези язовири е основната причина за бедствието в Джоуку. Както се вижда от руините, язовирите са били построени лошо най-вече с пясък и камъни, вместо с бетон; строителните материали могат лесно да се раздробят с ръка.

Прикачен документ показва, че "ако се съди по срутената язовирна стена, използван е никакъв или малко цимент в строителните материали. Използваният разтвор е с лошо качество".  

Според местните жители, потокът от язовира е трябвало да бъде насочен към река Байлонг. Но язовирът е прекъснал канала и е принудил потока от спукания язовир да причини огромни щети.

Строителството на язовирите първо е дадено  на брата на окръжния управител по това време, след което е давано 7 пъти на подизпълнители. При строителството са използвани пясък и камъни вместо бетон, водейки до изключително лошо качество.

Д-р Уанг Уейлуо: "Качеството на един проект се влияе от нравствения стандарт на хората. В Китай 1/3 до 2/3 от бюджета за проект обикновено отива в джоба на изпълнителите като подкупи."

Диему Джянгтенг, окръжен управител по това време, е награден за усилията му в помощта при бедствията, и е повишен до управител на Пинглянг Сити, предизвиквайки гнева на жителите на Джоуку. В Джоуку са разпространени листовки с думите: "Диему Джянгтенг е отговорен за бедствието. Повишението му се дължи на измама и възмездието ще го стигне".

Според местните жители, над 10 000 души са били убити от свлачището. След инцидента, правителството е забранило на жителите да говорят пред медиите. "Хората са заплашени, че който каже истината ще загуби работата и дома си."

NTD репортери Zhao Xinzhi и Xue Li

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!