Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Срамът на Китай: недостатъчно финансиране на образованието

Ученици от китайско основно училище в класна стая в Хефей (Hefei), Провинция Анхуей (Anhui), Китай. (AFP/Getty Im

Бюджетът за образованието в Китай никога не е достигал целта на правителството за 4% от БВП. Според анализирана от China Economic Weekly информация разходите по китайското обучение са били под този процент за периода между 2000 и 2009 г.

За сметка на това разходите на Китай по изграждането на високоскоростни жп линии за 2009 и 2010 г. възлизат на около 4 трилиона юана (607 млрд. щ. д.), като в края на 2009 г. Министерството на железопътния транспорт е задлъжняло с около 1,3 трилиона юана (197 млрд. щ. д).

Икономистът Хе Чинглян (He Qinglian) определя китайската образователна система като повод за срам. Тайван харчи около 10% от БВП за образование. Дори и в африканската република Гана този процент е по-голям, отколкото в Китай.

Новината за положението на китайското образование предизвика остри реакции на китайски граждани в Интернет, които се чудят кой би искал да стане преподавател при толкова ниско заплащане и посочват, че не е изненадващ броят на децата, които не могат да си позволят да ходят на училище, и на рухналите училищни сгради. Коментиращите недоволстват и срещу постоянните обяснения на властите за финансови трудности.

По време на форум в Пекинския университет през 2009 г. проф. Юан Ляншенг (Yuan Liansheng) от Школата по мениджмънт към Пекинския педагогически университет потвърди, че в селските райони и преподавателските заплати, и качеството на обучението са ниски. „Много училища дори не разполагат с необходимото за едно училище“, изтъква той.

Професорът посочва и по-големия финансов товар на обучението за китайските семейства в сравнение със средните стойности в международен аспект, където държавата поема сравнително по-голяма част от разноските по обучението.

„Образователната система разчита твърде много на семействата на учащите, оказвайки икономическо напрежение върху повечето от тях“, заключава Юан.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!