Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ChinaForbiddenNews

Червен кръст вечеря за 10 000 юана

Честите случаи напоследък с разточителни разходи на обществени средства в Китай се появяват в медиите.  Докато случаят с луксозните вина на Sinopec Group все още тече, за Червен кръст в Шанхай, който е социална организация, се съобщава, че е похарчил близо 10 000 юана за вечеря. Много нетизени и зрители са подозрителни…

На 15 април Шяошуе Хюи публикува в микроблог "най-вледеняващата сметка за вечеря". На снимката е сметка за вечеря за 9 859 юана от шанхайския ресторант „Хюи” и е платена от Червен кръст. След публикуване новината на микроблога, тя незабавно стигна до десетки хиляди нетизени.  

Смята се, че ресторант "Хюи" е луксозен частен клуб, който е много близък с офиса на Червен кръст. За тази вечеря консумацията на човек е била от 488 до 1 260 юана плюс 10% бакшиш, без питиетата.

Под натиска на обществените подозрения, Червен кръст заяви на 16 април, че това е било бизнес среща на 17 души. Но поради прекомерните разходи, Червен кръст е поискал от участниците да възстановят 7 309 юана. Червен кръст бе критикуван за своята екстравагантност с обществени пари, но на никого не бе потърсена отговорност за инцидента.  

Според интернет проучване, 13.16% от хората смятат, че това не е трябвало да става. Хората не вярват на Червен кръст по начало, сега сметката дава силни доказателства защо.

Предишни репортажи за "високопоставен служител от Sinopec пиещ луксозно вино за 10 000 юана" накараха Sinopec да увеличи цената на нефта поради загуби. Прахосването му на състояние за луксозно вино провокира сарказъм от рода на ''Може ли коктейл от нефт и Маотай да е евтин?''

От публикуваните сметки нетизени смятат, че Sinopec в Гуандонг харчи милиони юани
за закупуване на скъпи Лафит вина и Маотай (водка). Сметка показва, че една бутилка от 1996 г. Лафит вино е 11 846 юана, а Маотай - 820 000 юана, всичките са били закупени в рамките на седмица. Общата сума е над 3 млн. юана (~630 000 лв).
Никой не знае колко са закупени и къде се намират.

Според сведенията, Sinopec в Гуандонг е искал да разследва и накаже информатора, като е забранил никой да не приема интервю. Някои твърдят, че информатора на "луксозното вино" е подкрепян от много високо ниво в Sinopec Group.

NTD репортери Wang Ziqi и Bo Ni

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!