Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Chen Yilian (Epoch Times)

Подобната на СПИН болест е "в главата", твърдят китайски държавни медии

Заразена с HIV чрез инфектирана кръв жена на събитие за повишаване информираността относно СПИН на Световния ден на СПИН в Пекин, 2009 г. (AFP/Getty Images)

През последната седмица китайските медии зашумяха около непознато, силно заразно и подобно на СПИН заболяване, наречено „HIV-отрицателен СПИН“, което според слуховете се разпространява в Китай от няколко години и е заразило хиляди. Сега официалните медии взеха нещата в свои ръце: такава болест няма, а хората, които твърдят, че са болни, се нуждаят от помощта на психолог...

В широко разпространено изявление говорителят на китайското Министерство на здравеопазването, Денг Хайхуа (Deng Haihua), обяви, че „HIV-отрицателният СПИН“ е просто „СПИН-фобия“. На 11 април той добави, че понятие като „вирус на HIV-отрицателния СПИН“ не съществува.

По същото време бе стартирана и официалната пропаганда, с около 10-минутни видеоматериали на Xinhua и People’s Daily за оборване на твърденията, с репортажи и статии, предупреждаващи за „СПИН-фобията“, и група експерти, някои от които – просто правителствени чиновници, призоваващи хората със симптоми да не слушат репортажите от Хонконг и да се обърнат към психотерапевт.

Страдащите от неидентифицираното заболяване с подобни на СПИН симптоми възразиха срещу официалните изявления и настояха за разяснение от Здравното министерство; те се обръщат за помощ към медиите и към здравни експерти.

Симптомите на заболяването включват подути лимфни жлези, подкожни кръвоизливи, налепи по езика, болезнени стави и други.

Хонконгските издания Oriental Daily и Ming Pao публикуваха обширни репортажи за заболелите и техните симптоми, като според тях заразените са няколко хиляди души в шест провинции.

Пациенти твърдят, че са били сплашени от здравни работници да си мълчат, а някои са били диагностицирани с „психично заболяване“ заради оплакванията си.

Жена сподели пред Epoch Times, че според нея се е заразила чрез татуировка на веждата преди 5 години. Впоследствие развива обрив, треска и орална гъбична инфекция, като симптомите се влошават с всяка година. Освен белодробната инфекция и остеопорозата, всичките й стави болят и издават пукащи звуци. По думите й 17-годишният й син също е заразен и в момента и двамата са с много тежки симптоми.

Тя посочи, че е завела сина си на преглед в Пекин и лекарите са признали, че наистина има проблем, но поради определения от висшестоящи чиновници тон, не могат да направят нищо. Един специалист й казал, че темата е твърде чувствителна и ще загуби работата си, ако говори за това.

В телефонно интервю за Epoch Times мъж, идентифицирал се като “Хоуп”от провинция Фуджиян (Fujian), заяви, че той и съпругата му са със симптоми, които ясно показват наличието на вирус, и със сигурност нямат „СПИН-фобия“.  По думите му човек с вътрешна информация го съжалил и му казал, че болестта е вариация на СПИН, която властите не желаят да признаят за момента. Информаторът го убеждавал да си купи лекарства против СПИН, като твърдял, че някои са успели да излекуват мистериозното заболяване с тяхна помощ.

Според нетизен от Шянгтан (Xiangtan), провинция Хунан (Hunan), шанхайският институт „Пастьор“ е изследвал кръвта на петима пациенти с HIV-отрицателен СПИН през декември 2009. Провелият изследването персонал съобщил на пациентите, че у всички тях е намерен един и същ вирус. Дори ги попитали дали приемът на лекарства против СПИН има ефект, и добавили, че резултатите ще бъдат готови на 28 декември. Следващо уведомление обаче така и не дошло. Когато пациентът отправил повторно запитване, от шанхайския институт „Пастьор“ отрекли подобни изявления.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!