Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ChinaForbiddenNews

Китайският самолетоносач "Шоу за Запада"

Преустроен от украинския самолетоносач, първият за Китай самолетоносач, ''Ши Ланг'', привлича много внимание. Експерти смятат, че Ши Ланг е само за обучение и не е оборудван за битки. Заплахата му е най-вече символична.

Закупен от Украйна преди десет години, първият реконструиран китайски самолетоносач е наречен "Ши Ланг". Анализаторът У Фан каза, че Ши Ланг е бил генерал, който е победил Тайван през 1681г. и името представлява символична заплаха за Тайван.

У смята, че САЩ са загрижени за самолетоносача, тъй като военната експанзия на Китай е заплаха за САЩ.

У Фан: "Той обслужва две цели: защита на водните пътища за транспортиране на гориво;
и по-нататъшно разширяване на военната мощ на Китай, особено в Азиатско-тихоокеанския регион. Китай иска да изгони силите на САЩ от Азия и Тихоокеанския регион".

Според адмирала на САЩ, Робърт Уилард, трябва да има "дълъг период на обучение
и развитие, и евентуално учения, преди каквато и да е оперативна готовност" на самолетоносача.

Експертите смятат, че военноморските сили на Китай са все още далеч от тези на САЩ и Япония.

Ще отнеме над 10 години, за да се развие флота, която да конкурира тази на САЩ.

У Фан: "Първо, това е обикновен самолетоносач, а не ядрен. Второ, той е среден по размер. Трето, носи 2-30 самолета, което не е много. Все още има да извърви дълъг път преди да може да се превърне в оперативна флота".

Коментаторът от Макао, Хуан Тун каза за Гласът на Азия, че Ши Ланг може да служи само за целите на тестове и обучение. Той не е оборудван за битки.

Според проф. Давик Канг от USC, военната експанзия на Китай противоречи на твърдението му за "мирен възход" и по този начин губи доверието към себе си.

Китайският генерал Джу Ченгху каза през 2005 г., че ако САЩ осъществи ракетна атака срещу Китай, Китай ще отвърне с ядрени оръжия, дори това да означава унищожаване на всички градове източно от Шиан. Джу не беше критикуван за това си изказване.

През януари, Китай изпита своя J-20 стелт-изтребител по време на посещението на министъра на отбраната на САЩ, Робърт Гейтс. Ху Джинтао каза на Гейтс, че той "не е знаел". Експерт каза за Гласът на Азия, че ако Ху казва истината, тогава правителството е загубило контрол над военните, което би било проблемна ситуация.

Според У Ренхуа, бивш главен редактор на Press Freedom Guardian, комунистическата партия само прави шоу.

Той заяви пред Гласът на Азия: "Контролът на партията над военните по принцип няма да се промени, особено след като ККП контролира полицията и академичните среди. Военните са корумпирани и не могат да участват във война. ККП само прави шоу за Западния свят".

NTD репортери: Qin Xue, Xue Li и Cai Hong

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!