Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ChinaForbiddenNews

67% от китайците са за капитализъм

GlobeScan, международна проучвателна компания, анкетира 12 000 души в 25 страни, дали свободният пазар е най-добрият икономически модел. Според резултатите, 67% от китайците подкрепят капитализма. Експерти посочиха, че въпреки ККП (Китайската комунистическа партия) да настоява на т. нар. 'социализъм с китайски характеристики', Китай вече се е изродил в ''капитализъм с комунистически елит''.

Според проучването средният процент на подкрепа на капитализма е 54% сред тези 25 страни. В Германия подкрепата е най-висока, 68%, което е ирония за марксисткия комунизъм, произхождащ тъкмо от Германия.

В Китай този процент се е увеличил тази година, на 67%. Процентът на подкрепа в Китай е по-висок от този в САЩ от 2005 г. насам. В Бразилия той е 67%, в Кения - 61%, във Филипините - 65%. Всички те показват висока степен на доверие към капитализма.

За САЩ тази цифра е намаляла от 74% през 2009 г. на 59% през 2010 година. За Англия тя е 55%, за Испания - 52%. Франция има най-високи антикапиталистически настроения, с подкрепа от едва 31%.

Британският "Икономист", съобщи, че увеличената отговорност и намаленото производство са най-големите последствия от световната финансова криза. Въпреки това, неувереността в капитализма може да доведе до по-сериозни последици.

Анализатори посочват, че високите данъци, благосъстоянието, и високия бюджетен дефицит в развитите страни нарушават принципите на свободния пазар, причинявайки световната финансова криза.

Адам Смит, британски икономист от 18-ти век, известен като бащата на съвременната икономика, е автор на книгата "Богатството на народите", положила основите на свободната капиталистическа икономика.

Ши Донг, анализатор: „В своята книга Смит вярва, че преследването на индивидуални икономически интереси е най-естествена черта на човечеството. Един богат човек
може да е от полза за благото и развитието на обществото. Единственият начин за икономически напредък и за забогатяване на хората е да се намали намесата
на режима с частни икономически дейности. Най-добрата икономическа дейност е тази, която се регулира от силен пазарен механизъм.”

СССР, Източна Европа и Китай показаха, че социализмът е анти-частно понятие, което е против човешката природа. С отварянето на политиката, ККП се обърна от почти срината планова икономика към пазарна икономика. Но до днес Западните страни още не признават Китай за пазарна икономика, тъй като Китай все още има еднопартийна 
диктатура и "капитализъм с комунистически елит".  

Уей Джингшенг, китайски активист за демокрация, живеещ в САЩ, заяви: "Така наречената реформа създаде група от богати хора, които отнеха богатството на останалата част от населението.

Защо режимът можа да направи това? Защото са деспотичен режим, управляващ с насилие".

На последните 'две срещи' на ККП председателят на Националния народен конгрес, У Бангуо, наблегна да се поддържа социализма без многопартийна система, да не се диверсифицира идеологията, да няма разделяне на властта на 3 и приватизация.

Ху Пинг, главен редактор на пекинското сп. „Пролет”: "ККП знае, че без значение колко силен изглежда, режимът е много крехък, защото е изградена изцяло от неспирно потискане. Щом като държавните органи откажат, режимът веднага ще колабира".

Досега над 93 милиона души са напуснали ККП и нейните дъщерни организации. Според проучването, 67% от китайския народ подкрепя капитализма, което показва, че все повече хора се пробуждат духовно сред вълната за отказване от партията и отхвърлят комунизма и ККП.

NTD репортери: Li Yuanhan и Xiao Yu

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!