Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лянь Хуа. Epoch Times

Китайската полиция се опитва да прикрие причината за смъртта на Фалун Гонг последовател

С огромни усилия роднините на загиналият в затвора последовател на духовната практика Фалун Гонг успели да получат разрешение да видят тялото му, което било покрито със синини. Те подали съдебен иск срещу няколко служителя на затвора, обвинявайки ги в прилагането на изтезания.

Цин Юемин, жител от град Ичуан, провинция Хейлундзян, починал на 26 февруари тази година в затвора на град Дзямуси.

Цин Юемин. Снимка: minghui.org

През 2002 година, той бил осъден на 10 години затвор за практикуването на Фалун Гонг, духовна практика преследвана жестоко от китайския комунистически режим повече от 11 години.

От полицията позвънили на семейството му и казали: „Цин Юемин почина внезапно от естествена смърт”.

В иска, който роднините на Цин подали в прокуратурата на 26 март се казва, че те с огромни усилия успели да получат разрешение да видят тялото на покойника. Това станало на вторият ден след неговата смърт. Когато го видели, разбрали, че Цин е починал от насилствена смърт.

Той бил покрит със синини и белези от рани по устата, шията, гърдите, кръста и краката. Когато обърнали тялото по корем от устата и носа му потекла кръв. Полицията казала, че синините са трупни петна и е нормално да тече кръв от трупа.

Освен това полицаите отказали да покажат на роднините медицинското заключение за неговата смърт. Било им отказано и провеждането на медицинска експертиза.

По-късно те узнали, че на 21 февруари в затвора бил създаден „екип за засилен режим”, който се занимавал предимно с така нареченото „идеологическо трансформиране” на Фалун Гонг практикуващите. За половин месец в затвора на Цин починали още двама последователи на духовната практика.

Това още повече засилило увереността на роднините на Цин, че той е умрял вследствие на изтезания, след което подали заявление в прокуратурата. Но вече няколко седмици дело все още не е заведено.

Покритото със синини тяло на Цин Юемин. Снимка: minghui.org

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!