Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ChinaForbiddenNews

Против инвестициите в Китай

Поради политическите бури в авторитарни държави на Северна Африка и Близкия изток, чуждестранни компании с инвестиции в тези страни претърпяват големи загуби. Китай също има авторитарен режим. Повлиян от революциите в Либия и Египет, политическият риск в Китай също е нараснал. Експерти по китайски икономика и общество напомнят на предприятията с китайски инвестиции да са нащрек…
 
Какви са рисковете при инвестиране в Китай? Wall Street Journal (WSJ) наскоро публикува "Ръководство на бизнесмена за рухването на Китай", което посочва рисковете при инвестиране в Китай. В него се казва, че поради нестабилността на авторитарния режим, чуждестранни фирми трябва да са готви за подобни политически събития в Китай.  

Хе Чинглян от САЩ, експерт по обществени науки, каза, че пренебрегването на политическите рисковете в една диктатура може да доведе до големи икономически загуби. 

Хе: "Чуждестранните фирми не трябва да имат дългосрочен инвестиции в Китай. Например, ако печалбите ще са само бъдещи, по-разумно е да не се инвестира." 

Китайските инвестиции в Либия са добър пример за това. Китай подписа 50 мащабни договори в Либия в размер на 18.8 милиарда щ.д. На 25 март либийската Sahara Bank поиска от оттеглящите се от Либия китайски компании компенсации, възлизащи на стотици милиони долари. 

На 11 април, WSJ публикува статия за 3 проблема, които могат да хлъзнат надолу икономическия растеж на Китай, включително пръсване на балона с недвижимите имоти, дисбаланса на икономическото преструктуриране и политическия проблем. 

В статията се казва, че политическата нестабилност е често неочаквана и причинена от недоволство от високите цени. В Китай инфлацията сега е 5%, двойно повече от преди една година. Китайската комунистическа партия (ККП) потиска демократичните активисти в страната, въпреки че има много по-малко протести, продължава статията. 

По време на "двете срещи" на ККП в Пекин, премиерът Уен Джябао каза пред чуждестранни журналисти, че е неправилно да се сравнява Китай с Близкия Изток. Хе Чинглян също смята, че двете са различни. В Близкия изток е има осъзнат деспотизъм.  В Китай е най-тъмната тирания.  ККП контролира всички области, включително религиите. 

Хе: "Той (Уен) смята, че революции няма да има, поради стриктния контрол на ККП. Мисля, че това е само една от тъмните страни на авторитарен Китай. Всички демократични елементи, които насърчават обществения напредък, не могат да виреят лесно в китайското общество". 

Онлайн статия на Лу Руи анализира политическия риск Китай, като посочва, че чуждестранни фирми, инвестиращи в Китай, се сблъскват с редки "бюрократични рискове", защото бизнесът  разчита на връзките със служители, една грешка и инвестицията ще ви струва всичко. 

Другият аспект е "гражданският риск". Статията анализира Коефициента Джини за Китай, който премина предупредителното ниво от 0.4, достигайки 0.5, което показва, че богатството е съсредоточено в ръцете на малцинство. Също така, в Китай има много петиции, седящи стачки,  самозапалвания, самонаранявания и срещу тях не се прилага военно потискане. 

Въпреки, че липсата на равновесие между ККП и народа води до "хармонизиране", зад тези инциденти си крие кризата на управляващата класа. 

Авторът съветва, които не разбират китайския "бюрократичен риск" или "граждански риск", и не са готови за тях, да ни инвестират там. 

NTD репортери: Li Ting и Xiao Yu

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!