Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Милена Атанасова

Вдъхновение от Франция

Франция ме вдъхновява с френското „р”, Париж и уличните музиканти, френските сладкиши и франзели, небрежността в облеклото, борбения дух за социални права, Амели Пулен и френското кино, френския маникюр и прическата „френско каре”, но най-силно ме очарова френската архитектура и интериорен дизайн...

Стари рамки за картини, огледала, полюлеи, реставрирани стари столове и мебели, спални от ковано желязо, ленени покривки, дълги бели пердета, сиви стени, бледосини кухни, цветя, лавандула, нощни лампи и свещи, плетени кошници, фигурален теракот, трикраки масички за кафе от ковано желязо, куки по стените, ръчно тъкани килими и разбира се навсякъде много картини.

Фред, мой приятел от Ница, ми разказа че във Франция са популярни  два стила -  прованс и рустик. Цветовете на френския прованс са златисто жълто, бордо, синьо. Използват се предимно естествени материали - стените са груби, най-често покрити с хоросан, таваните са гредоред, подът е от камък или облицован с тухли, задължително в стаята има камина, а на прозорците - дървени капаци.

Градината в стил рустик се характеризира с люлеещи се столове, пейки в различен стил, бронзови статуи, фонтани в различни форми и размери, редици от цветя и глинени саксии, деликатно извити къпални за птички, поднос с изрисувани цветя и плодове върху плетена дантела и градинска мебел от ковано желязо. Моравата е гладка с мощни акценти в ъглите на градината - храсти и растения с едро цъфтящи ярки цветове, а алеите са оформени с чакъл или речни камъчета.

Обзавеждането със стари реставрирани мебели и антики е не само красиво и стойностно, но и екологично, тъй като не се изразходват ресурси за закупуване на нови артикули и не се запълват сметищата със старите. Няма нужда да купувате скъпи антики или мебели. Вдъхновете се и вие и погледнете старите си вещи с нови очи и проявите изобретателност.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!