Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Олег Лотосов. Epoch Times

Китайското правителство и полиция служат на партията, не на народа

Китайски блогъри активно обсъждат текста на клетвите за влизане в комунистическата партия на Китай и партията Куминтанг (в Тайван). Първата поставя интересите на партията над интересите на народа, а втората обратно...

Снимка: Бъдещи комунисти се заклеват да се борят за комунизма до смърт. (hangkongnet.com)

Народни изследователи са изчислили, че в клетвата за влизане в Куминтанг (Националната народна партия на Тайван), думата „партия” се използва 4 пъти, „държава” – 16 пъти, „човек” – 13 пъти, „народ” – 8 пъти, „хуманност” – 2 пъти, „нравственост” – 3 пъти.

В същото време в клетвата за влизане в комунистическата партия, която е около 5 пъти по-кратка и е променяна 4 пъти, думата „партия” се използва 10 пъти, „държава” – 1 път, „човек” – 1 път, „народ” – 1 път, а думите „нравственост” и „хуманност” напълно липсват.

В комунистическата клетва се подчертава, че заради интересите на партията, нейния член е длъжен да бъде готов „във всеки един момент да пожертва абсолютно всичко”, а също „да се бори за комунизма до смърт”. Според текста на клетвата, интересите на партията стоят над интересите на народа.

От друга страна в клетвата на Куминтанг, начело стоят трите народни принципа на Сун Ятсен (национализъм, демокрация и народно благосъстояние), а също така служба на народа и изграждане на демократична държава. Клетвата също съдържа следване на традиционните конфуциански концепции за нравственост и хуманност.

Много от участниците в интернет дискусията стигнаха до заключението, че съгласно клетвите, в страна управлявана от комунистическата партия, интересите на народа стоят по-ниско от интересите на партията. Това означава, че правителството се грижи първо за себе си, а не за народа, както се случва континентален Китай.

Освен това, вниманието на блогърите привлече и клетвата на китайската полиция, която те сравниха с американската.

В китайската клетва на „защитниците на закона”, предаността към партията стои пред народа и закона.

Клетвата започва с думите: „Заклевам се, че искам да бъда народен полицай на Китайската Народна Република (КНР). Обещавам, че ще бъда предан на Китайската комунистическа партия, народа и закона ...”. Това означава, че така наречената „народна полиция” на Китай защитава най-напред партията, а след това народа.

Аналогичната клетва на полицаите в САЩ започва с думите: „Като офицер в полицията, мой основен дълг е да служа на гражданите, да защитавам техният живот и имущество ...”.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!