Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лянь Хуа. Epoch Times

Дърво на повече от хиляда години в Китай

Огромно дърво, високо около 30 м. и с обиколка от 10 м., расте на висок хълм в област Чаннин, провинция Сичуан. Местни изследователи казват, че дървото е на повече от 1000 години...

Хиляда годишното дърво. Провинция Сичуан. Снимка: epochtimes.com

Джао Уенчуан, директор на местното горско стопанство, разказа за изданието „Сичуан онлайн”, че според специалистите изучавали дървото, а също и съгласно историческите записи, свързани с дадената местност, възрастта на дървото е повече от 1000 години.

Историческите хроники разказват, че когато знаменитият пълководец от епохата на Трите царства, Джу Гелян (181 – 234 г.), минавал през този район с войската си, изведнъж войниците един по един започнали да се разболяват от странна болест. Те се излекували благодарение на водата от местен източник. За да увековечи събитието пълководецът засадил това дърво.

Местният изследовател Чен Цингун казва, че ако дървото е било посадено около 225 година, то неговата възраст е повече от 1700 години.

Миналата година в селото пристигнал предприемач и поискал да купи дървото за 250 000 юана (51,5 хил. лв.), но местните жители категорично отказали.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!