Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ChinaForbiddenNews

"40 милиона на 40"

Професор от Университета на Пекин писа в китайски микроблог, че за високо образованите хора бедността е срам и провал. Неговият постинг предизвика незабавен обществен гняв…

Донг Фан, професор от Университета на Пекин, писа за студентите в микроблог на 4 април: "Ако нямате 40 милиона юана на 40 години, не казвайте, че сте мои студенти".
Много нетизени смятат, че един преподавател не трябва да мери студентите в пари.
Лай Джинхонг, репортер на United Daily News (Тайван), каза че речта на Донг
отразява днешното разбиране за "правене на пари" в Китай.

Донг Фан подчертава в микроблога, че развиването на съзнание за богатство у студентите е част от неговата работа.

Янг Лию, почетен професор от Seton Hall University, САЩ, каза, че доколкото той знае Данг не е първият китайски учен с подобни изявления.

Янг каза за Радио Свободна Азия, че работата на преподавателя е да учи на мъдрост и знания, и да разрешава дилеми, от които предаването на мъдрост трябва да е на първо място, или иначе казано да направи студента зрял човек. Но сега в училищата на Китай малко преподаватели учат на духовни ценности, което е една от причините за днешните безкрайни социални проблеми в Китай.

Янг Лию: "Обърнете внимание как преобладават измамата и забогатяването на управници в Китай днес. Забележете и на колко деца е нанесена вреда от фалшиви лекарства, замърсени храна и мляко. Длъжностните лица заговорничат с търгаши. Искреността се е загубила като ценност".

Донг Фан писа още, че за високо образованите хора бедността означава некадърност, мързел, срам и провал. Но Хуанг Йпинг, професор от Университета на Пекин, изрази "категорично несъгласие с това", казвайки: "Нима парите са единствената мярка за успех?"

Изложен на критиката на нетизени, Донг Фан отговори с 47 съобщения на микроблога,
пояснявайки, че "40 милиона" е просто за "насърчаване на студентите". Но нетизенът Bricezhang писа, че такива насърчения правят висшето образование на Китай печално.

Сун Янджун, професор от Главния педагогически университет на Китай, сподели че разглеждането на парите като единствена мярка за успех е преобладаващо социално явление в днешен Китай. Това е нездраво социално съзнание, развито в нездраво социално общество.

Според Sichuan Online, в днешен Китай, където хиляди завършили не могат да си намерят работа, този пример за преподавател, неодобряващ студенти с ниски доходи, е силно отрицателен. Ако преподавателите можеше да учат студентите на повече нравственост,
това щеше да подхранва надеждите за по-добро бъдеще.

Според Радио Свободна Азия, Донг Фан е и директор на Центъра за недвижими имоти към Университета на Пекин и е известен като един от "четиримата говорители" на китайския бизнес с недвижими имоти. Предишните негови думи, "съжителството без брак може да стимулира продажбата на жилища", предизвика широка полемика сред нетизените.

NTD репортери: Tang Rui и Xue Li.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!