Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ChinaForbiddenNews

Пребити жалбоподатели в Китай

Централният инспекционен екип (CIT) на комунистическия режим започна да приема жалбоподатели в сграда в Шанхай. При все това, по време на подаването на жалби някои от петиционерите са били жестоко бити от полицията...

Неотдавна хиляди се стекоха пред CIT, за да представят оплакванията си и да заведат жалби. Петиционерът Чен Чионг от Шанхай отишъл в офиса на CIT на 7 април и е бил жестоко бит от полицията без причина.

Г-н Чен: "Те отнеха писмената ми жалба, бутнаха ме на земята, биха ме и ме ритаха.
След това ме изправиха срещу стената и ме претърсиха."

Преди над 200 жалбоподатели са били задържани в парка пред сградата на CIT. По думите им полицията ги е задържала за дълго, без да им предоставя никаква храна, след което ги е транспортирала с автобуси.

Уанг Ченг (жалбоподател): "Какво да кажа? Те изглежда се подиграват с нас."
Шиянг Уенин от област Янгпу, Шанхай, бил приет в CIT на 7 април 2011 г. Двамата приели го били много безразлични. Единият от тях бил разпознат като предишно нает главорез от шанхайското Бюро жалби. След разрушаването на къщата му през 2004г. Шиянг подал жалба и бил многократно хвърлян в затвора незаконно.

По думите му въпреки че най-после се е срещнал с CIT, той не вярва, че този подход може да разреши нещо. Разговорът с тях продължил едва 3 мин., след което бил подканен да си върви. Шиянг заяви, че ще продължава да подава молби за правата си.

Мао Хайшю (жалбоподателка) сподели казаното й от чиновниците от бюрото, че те нямат власт да разрешават проблеми – били там, за да слушат, а не да решават проблеми. Според Мао хората няма как да подадат оплакване. Въпреки че знае, че CIT е само за пред хората, тя все пак иска да заведе жалба.

По време на приема си CIT предостави пощенска кутия и телефонна линия за петиционерите. Но по думите на жалбоподател, който отишъл до CIT, след като човек изпрати писмото, така и не получава отговор.

Репортер на NTD с опита да се свърже по телефона десетина пъти, но линията постоянно беше заета.

Чен Пейлан (жалбоподател): "Нещата винаги са такива, включително с писмените ни молби и онлайн съобщенията ни. Никога не получаваме отговор. Не смятам, че този път е изключение."

Инспекционният комитет на правителствената Централна дисциплинарна комисия пристигна в Шанхай на 1 април. Новината бързо се разпространи сред петиционерите. Тихата преди сграда се изпълни с хиляди жалбоподатели, тълпящи се по цял ден. Поради броя им от 7 април CIT започна да им раздава номера.

Известният активист на човешките права Шу Дженгчинг от Шанхай заяви, че CIT е бил в Шанхай многократно, но тази година има повече петиционери от преди. 80% от тях са жертви на принудително събаряне на жилища. Много от тях преди са ходели до Пекин, за да заведат жалби.

Шу е убеден, че този подход не може да даде ефективно решение на оплакванията, нито да реши някакви проблеми. По думите му единственият начин за подобрение е чрез демокрация.

NTD репортери: Chang Chun, Tang Rui и Li Ruolin

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!