Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Милена Атанасова

Младите китайци раздвоени по отношение на суперсилата Китай

Издигането на Китай като глобална суперсила доведе до много дебати сред младите по отношение на това, как страната упражнява господстващото си положение, съобщава Al Jazeera.

В дебатите се повдига въпросът дали тази сила действа в положителна посока. Новото поколение се радва на живот, за който техните родители не са и мечтали, но еуфорията им обаче е ограничена с чувство за дълг.  

За някои, това се изразява в гордост и патриотизъм. Други са по-скептични що се касае до техните лидери, и чрез средствата на динамичната контра култура на младите издигат гласа си.

„Китай със сигурност се превръща в сила, но се надявам във велика сила. Надявам се духът на хората също да се издигне. В моите песни пея за пет хилядолетната история на Китай, за нашия дух и корени. Мисля, че цивилизацията ни трябва да има чувство за отговорност”, казва Ху Сонг, фронтмен на метъл бандата Якса.

В средата на 80-те години бунтът на младото поколение в България също бе представено от пънк и ню уейв групи като Ревю, Кале, Нова Генерация, а  текстовете изпети от музикалните икони Милена Славова и Димитър Воев се помнят и до днес. Първата изява на група Кале през 87 г. на Първия софийски рок фестивал е прекъсна след третото парче, като им прекъсват микрофоните и ги свалят от сцената, поради предизвикателните и дръзки парчета за онова време.

От отбора на онези, които спират микрофоните, е китайската младежка  патриотична организация „Априлска младежка дружина”. Те са млади, но звучат  като по-възрастните от тях китайски лидери, според които Китай може да се разглежда изцяло в положителна светлина и обвиняват чужди страни в намеса във вътрешната политика на страната или в икономиката, и в опити за задържане  похода на патриотите към защита на интересите и достойнство им.   

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!