Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лянь Хуа. Epoch Times

С побой завърши поредното насилствено отнемане на земя в Китай

Насилствено отнемане на земя от селяните. Провинция Фудзян. Снимка: CRLW

Поредното насилствено отнемане на земя в Китай завърши с употребата на гранати със сълзотворен газ и пребиване на селяни, основно възрастни хора. Това се случи на 7 април в село Дзянкан, провинция Фудзян.

Хуан, местен жител, разказа пред репортер на Epoch Times, че властите са изпратили няколкостотин човека, включително полиция, няколко булдозера и багери, за да разчистят земята.

Селяните били изненадани от това и не успели да съберат от полето някои от вече готовите зеленчуци. А когато те се опитали да защитят земите си, полицията започнала да използва срещу тях палки, димки и гранати със сълзотворен газ.

„Те биеха всеки, дори и 70-80 годишни старци. Много бяха с разбити лица и синини по телата. Държаха се като бандити. Взимаха телефоните на тези, които се опитваха да правят снимки”, - разказва местният жител Джан пред репортер на радио „Свободна Азия”.

В резултат на това, селяните били разпръснати, а посевите им унищожени.

Сътрудник на селскостопанския партиен комитет казал на кореспондента, че не е наясно със случващото се и го посъветвал да се обърне към властите и да ги разпита.

Постепенното отнемане на земи от селото започва в края на 2004 година. На мястото на обработваемата земя, властите подкрепили построяването на три завода. В момента от 90-те хектара земя са останали не повече от 7 хектара.

Тъй като повечето жители на селото са над 60 годишни, като компенсация за отнетата земя властите се съгласили да им изплащат пенсия в размер на 300 юана (62 лв.) на месец. За тези, на които не им достигат години за пенсия няма да има никаква компенсация.

През май 2010 година централното правителство издаде разпореждане, засилващо отговорността на местните власти за насилственото отнемане на земя и разрушаване на домове, а също и произволното използване на полицейска сила. През март тази година на ежегодната парламентарна сесия на Народното събрание, също бе приет указ, забраняващ насилственото разрушаване на домове и отнемане на земя.

Въпреки тези разпоредби, насилственото разрушаване продължава да се случва в цялата страна. Застрояването и продажбата на земя продължава да остава основният източник на правителствени доходи в много райони на Китай.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!