Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Милена Атанасова

Едно колело повече = Една кола по-малко

Първото двуколесно изобретение на барон фон Драйс, създадено през 1817г., е имало две еднакви по размер колела и е изработено изцяло от дърво. В края на 19 в. хубаво „високо колело” е струвало между 75 и 125 долара при средно заплащане 25 цента на час и велосипедите са били една от първите области, в които дамите са имало равни права с господата...

Първият mountain bike (планинско колело) е произведен през 1977 г. от Джо Брийз в Калифорния. През 90-те години планинското колоездене се развива с бързи темпове и почитателите му в САЩ и Европа все повече нарастват,  което довежда до разработване на нови технологии от производителите.

В България през 1993-1994 започнаха да се появяват първите маунтайн байкове.  След като години наред тормозих старото си „балканче”, виждайки два байка из софийските улици в летните горещини вече знаех, че това е моето бъдещо  превозно средство.

По онова време в София все още не се продаваха маунтайн байкове и в стремежа си да притежавам такъв пропътувах 200-те км до магазина за колела на предприемчив пловдивчанин и се сдобих с Castello Power DX за 185 долара, мой верен приятел и до днес.

В различни сайтове за планинско колоездене вече са описани и очертани планински маршрути, изграждат се вело алеи в София и Бургас, в Пловдив, Варна, Русе и др. градове се провеждат различни инициативи за развитието на вело инфраструктурата.

Колоезденето е екологичен транспорт, който може да се ползва от хора на всички възрасти. Вижте как 103-годишният Октавио Ордуно, най-възрастния колоездач в Лонг Бийч, не се отказва от любимото си хоби и с напредване на възрастта подменя велосипеда с триколка.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!