Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайска медицина: Чести заболявания при жените

Съществува група клинични състояния, които често засягат жените. Сред тях са мигрената, депресията, безсънието, синдрома на възпаленото черво, фибромиалгията, предменструалният синдром и този на хроничната умора...

Император Хан Уенди, син на Лиу Банг и основател на династията Хан, опитва лекарството на майка си, преди да й го даде. (от "24-те образци на синовната почит" на Гуо Джужинг / Guo Jujing)

Д-р Джингдуан Янг (Jingduan Yang)

От перспективата на китайската медицина тези заболявания имат нещо общо. Много често те се характеризират със сходен енергиен дисбаланс, включващ елемента дърво, който се проявява в меридианите на черния дроб и пикочния мехур.

На енергийно ниво (или нивото на т. нар. чи) черният дроб регулира храносмилането.  Блокираната му енергия може да предизвика гастроезофагеален рефлукс, подуване и редуващи се запек и диария.

Чернодробният меридиан се простира към очите, като така влияе на зрението, а меридианът на пикочния мехур достига областта на слепоочията. Ето защо когато енергията на тези два меридиана е небалансирана, тя може да предизвика проблеми със зрението и главоболия около слепоочията като мигрените.

Чернодробната енергия подхранва сухожилията и обвиващата ги съединителнотъканна ципа. Отговаря и за свободния енергиен поток в човешкото тяло. Когато е недостатъчна или блокирана, се появява болка в цялото тяло, особено в зоните на ставните сухожилия.

Според класическите принципи на древната китайска медицина, където има енергийно блокиране или недостиг на енергия, има и болка. Ако изследвате ключовите точки на фибромиалгията, те често съответстват на чернодробно-пикочни акупунктурни точки.

Чернодробната енергия регулира менструацията и меридианите й минават през гърдите, стомаха и матката. При нарушения на тази енергия се появяват нередовни менструални цикли, болезненост в областта на гърдите и стомашни разстройства.

Съгласно древната китайска медицина чернодробната енергия регулира кръвообращението и съхранява етерната душа. Достатъчната регулация на кръвообращението чрез тази енергия е определяща за спокойното съзнание и добрия сън през нощта, както и за доброто зрение и бодрост през деня.

Черният дроб е функция на елемента дърво, който има регулиращ ефект върху храносмилането. Така при излишък на чернодробна енергия могат да се наблюдават умора и бавен метаболизъм.

Когато преглеждаме хората на енергийно ниво, е невъзможно да отделим умствените от физическите функции, или съзнанието от тялото. Физическата дисфункция ще наруши емоционалния и умствен статус, и обратното.

Според древната китайска медицина чернодробната енергия се влияе главно от гнева и свързаните с него емоции като раздразнителност, неудовлетвореност, ярост, нервност, депресия и разочарование. Ето защо е важно да внимаваме с емоционалното ни състояние и психологическите аспекти на живота ни.

Ако имате продължителен проблем с някое от гореспоменатите състояния, може би е добре да изследвате неуталожения гняв с помощта на професионалист като част от цялостния ви план за лечение. Ежедневната медитация и самоусъвършенстването по Фалун Дафа [практика за съзнанието, тялото и духа] също могат да са от огромна полза.
За горещината, която чернодробната инертност може да причини, може да избягвате пикантните храни като люти чушки, които допълнително загряват тялото. Храната със зелен цвят обикновено е добра за чернодробната енергия.

Тъй като пикът на чернодробната енергия е от 1 до 3ч. сутринта, наистина искате да спите добре по това време. Стоенето до късно може да предизвика или да влоши мигренните пристъпи и други проблеми, свързани с чернодробния енергиен дисбаланс. Ако се будите често по това време, обмислете вероятността за житейска ситуация, емоциите от която влияят върху него.

Положителните емоции, подхранващи черния дроб, са състраданието, доброжелателството, великодушието и щедростта. Всяка една практика, която подпомага развитието на тези положителни качества, би трябвало да е от голяма полза.

Акупунктурата и китайските билкови лекарства са методите, позволяващи на обучените здравни специалисти да манипулират и балансират енергийния статус на организма. Те могат да бъдат много полезни при добра преценка, правилен подбор на акупунктурни точки и подходящи техники.

Д-р Янг е сертифициран психиатър и четвърто поколение лекар по китайска медицина. Уебсайтът му е taoinstitute.com.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!