Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ChinaForbiddenNews

12-та петилетка на един селянин

Миналия месец китайски мигриращ работник и нетизен "Longminggong", публикува онлайн своя '12ти петилетен план", станал популярна публикация в Китай. Business Weekly (Тайван) съветва чужденците да прочетат тази публикация, тъй като тя отразява истинския живот и чувствата на китайските селски работници...

През март, по време на "двете срещи" на Китайската комунистическа партия (ККП) делегати направиха много абсурдни предложения за селските труженици. Като например, селската младеж да не ходи в колеж, за да се ускори урбанизацията; да се повишат цените на фермерските препарати и торове, така че селяните да не могат да си ги позволят и да се преместят да живеят в градовете.

Longminggong, 33-годишен, писа, че е роден селянин и е работил далеч от дома си в продължение на 17 години. След като чул информацията от "двете срещи", той направил свой план за '12та петилетка', който включва намиране майка на дъщеря му до 3г., което е в съответствие с линията на делегатите за "селските младежи да не ходят в колеж". Дъщеря му трябва да се превърне в градски жител, освен ако не реши да последва майка си в колеж.

Longminggong е направил подробен план. За да спести от комуникации, няма да звъни на родителите си три пъти на месец, а ще им пише веднъж на три месеца; за да спести от храна, няма да яде месо всяка седмица, а ще яде моркови 3 пъти седмично, за да спести от квартира, няма да плаща наем за къща, а ще спи под някой мост.

Тайванският Business Weekly цитира тази статия през март, посочвайки, че според ККП нейният 12-и петилетен план облагодетелства хората и прави Китай най-големия град-държава в света. Но злоупотребата с кредити и инвестиции е широко разпространена и хората спекулират с къщи, храна и дори Maotai (китайска ракия от сорго). Селските работници не могат да си позволят чесън, да не говорим за месо. Цените на жилищата са изкуствено завишени и селските работници могат да спят само под мостовете.

"Двете срещи" отбелязаха и увеличаване растежа на проектите за изграждане на високоскоростни ж.п. линии и големи градове. Но изграждането на китайската високоскоростна ж.п. линия е поставило два рекорда: 18-те любовници на Лиу Джиджун, бивш министър на железниците в Китай; и дългът за 1.8 трилиона юана, който Китай няма да може да изплати в обозримо бъдеще, имайки предвид лихвените проценти.

Business Weekly писа да не се гледа само китайското годишно производство на безалкохолни напитки, чийто бутилки биха могли да запълнят няколко Taipei 101 небостъргача, но да се вземат под внимание и стотиците милиони селски работници, които не могат да си позволят дори и свинско месо. Дългът на високоскоростната ж.п. линия в Китай също може да е по-голям от десет планини Еверест. Инвеститорите трябва да са внимателни.

NTD репортери Zeng Yaoxian и Xue Li

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!