Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Изложба "Изкуство на Просвещението" в Пекин

За БГ субтитри пуснете плейера и натиснете CC бутона.

Изложбата „Изкуство на Просвещението” се открива в Пекин, организирана от немски и китайски музеи. Как германските медии разглеждат събитието? Какво представлява европейското „Просвещенско движение” и каква е ситуацията с китайските артисти?...

Държавни музеи в Берлин, Дрезден и Мюнхен, съвместно с Националния музей на Китай, откриха целогодишната изложба „Изкуство на Просвещението” на 2 април. Близо 600 творби на скулптура, живопис, облекло и обзавеждане представят историята и изкуствата на европейското Просвещенско движение. Организирани са форуми и дискусии.

Директорът на Дрезденския национален музей, г-н Рот, заяви, че изложението е като диалог с китайските посетители.

Европейското Просвещенско движение се появява през 18 в. и е базирано на хуманността и рационалната мисъл. То вдъхновява идеите за демокрация и човешки права. Френският писател от периода на Просвещението, Волтер, е казал: „Може и да не съм съгласен с това, което казвате, но ще защитавам до смърт правото ви да го кажете.”

300 години Просвещението влияе на Запада в политиката, икономиката и културата. Американските политици Франклин и Джеферсън включват идеала за демокрация и република в Декларацията за независимост.

Излагането на изкуство от периода на Просвещението в диктаторски Китай разбуни германските медии. Вестник Sued Deutsche Zeitung пише, че китайският режим хвърля в затвора писатели и цензурира мрежата, а цивилните му полицаи от Държавна сигурност бият репортери. Режимът обаче определено има желание да демонстрира отвореност и толерантност към Запада.

Ден след откриването на изложбата китайският артист Ай Уейуей бе задържан на летището на 3 април. Неотдавна шанхайската му работилница бе затворена.

Писателят Ляо Иу, който посети Германия миналата година, бе лишен от правото да пътува в чужбина.

Ляо: „През годините писането ми се разглежда като проблем и този въпрос все още не е разрешен. На 28 март ми казаха, че не мога да излизам зад граница.“

От 1949 г. Китайската комунистическа партия потиска интелектуалците и хората на изкуството. Репресиите достигат връхна точка по време на Културната революция, с дълъг списък убити артисти. През последните 30 години много интелектуалци са били потискани, в това число писателят Лиу Бинян, репортерът Ши Тао и артистът Ай Уейуей.

Неотдавна известният коментатор Чанг Пинг бе отстранен от South Media Group.

Китайският скулптор Джанг Кунлун, участващ в документалния филм „Зад червената стена“, описа преживяванията си в условията на преследването.

Джанг, бивш директор на Художествения институт на Шандонг: „Бях арестуван, защото разказвах на хората за предавателния канал на Фалун Дафа. Бях жестоко изтезаван с електрически палки. Биха ме лошо, счупиха крака ми, разкъсаха дрехите ми. Кожата ми беше изгорена, болката – непоносима.“

Китайски блогър заяви, че европейското Просвещение насърчава общественото участие, свободата и демокрацията. Китайският режим потиска хората на изкуството и нарушава духа на просвещението.

NTD репортери: Xinzhi и Sun Ning

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!