Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лянь Хуа. Epoch Times

Икономическите успехи на Китай по-важни от здравето на хората

Още от 2005 година 80% от децата, живеещи в близост до металургичния завод в област Сюу, провинция Хенан, са тровени с олово. В момента заводът продължава да работи и да замърсява околната среда, а властите заявяват, че отпадъците от завода отговарят на стандартите...

Токсични емисии от завод Jiaozuo Dongfang Gold and Lead Group Co.Ltd. Провинция Хенан. Снимка: China News

Неотдавна кореспондент на China News посетил област Сюу. Той станал свидетел на това, как в продължение на около два часа из помещенията на завода (а не от тръби) се носел гъст дим с остра миризма.

Кореспондентът се обърнал към местните власти за обяснение. Заместник началникът на местния отдел по опазване на околната среда, Ли Куанбин, казал, че техни служители всеки месец проверяват почвата, въздуха и водата около завода. Резултатите от техните проверки показват, че емисиите на завода са напълно в нормата.

Когато кореспондента казал, че заводът изхвърля в атмосферата зловонен дим, излизащ не от тръби, на които би трябвало да бъдат поставени филтри, служителят отговорил: "По-рано и аз също чух за това, но никога не съм го виждал". А когато журналистът му показал съответните снимки от фотоапарата си, защитникът на природата се изненадал и казал: "Това, което сте снимали, никога не съм го виждал".

Местните жители споделят, че това се случва много често, и че дори се будят нощем от силната миризма.

Селяните, които работят в завода, казват, че "заменят живота си за пари". При много само след няколко месеца работа се открива високо съдържание на олово в кръвта и те напускат. Текучеството на работници в завода е много голямо. При това премахването на оловото от организма е напълно невъзможно.

Жителите на околните села отдавна са изгубили надежда за решаването на този проблем и се стараят да изпращат децата си на училище в отдалечени райони, за да "запазят потомството си".

Големият завод Jiaozuo Dongfang Gold and Lead Group Co. Ltd, построен през 2003 година с правителствени субсидии, произвежда оловно фолио, сярна киселина, сребро и злато.

Наскоро министър председателят на Русия Владимир Путин, каза на събрание за подобряване на екологичната обстановка в страната, че около 15% от територията на Русия се намира в критично състояние, заради силното промишлено замърсяване.

Като се има предвид, че територията на Китай е почти два пъти по-малка от тази на Русия, а броят на заводите там е няколко десетки пъти по-голям и отношението към екологията е същото, ако не и по-лошо, става ясно до каква степен е подложена на замърсяване територията на Китай.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!