Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Gao Zitan (Epoch Times)

Плановете за построяване на милиони жилища – съмнителни

Режимът в Китай набеляза амбициозната цел да построи 36 милиона достъпни жилища като част от 12-тия петгодишен план на партията. Това естествено поставя някои въпроси...

Ниският процент на завършените достъпни жилища не е новост в Китай. (AFP/Getty Images)

Огромният строителен проект се нуждае от 1.4 трилиона юана (около 213 млрд. щ.д.) за строителство и обновяване, като с това се цели сваляне на цените на жилищата за масовия потребител. Историята обаче показва, че при подобни проекти държавният апарат постига малко от предварително набелязаните цели. Например според информация, публикувана от жилищното бюро в южния китайски град Шенджен (Shenzhen), от 11-тия Петгодишен план (2005 г.-2010 г.) са били постигнати едва 12 %.
Вашингтонският експерт по китайските въпроси, Занг Шан (Zang Shan), сподели пред Epoch Times, че когато Китайската комунистическа партия (ККП) реши да положи големи усилия в построяването на толкова много достъпни жилища, това е сигурен знак, че тя е доста разтревожена от балона на недвижимите имоти.

Според регламентa на Министерството на финансите от 2007 г. източникът на финансиране за достъпни жилища не трябва да е под 10 % от нетните приходи от стойността на имота. Сметната палата обаче обяви резултати от проучване, от които става ясно, че много градове не спазват изискването и не задържат 10 % от приходите от продажба на земя. Също така данните сочат, че 10 % от всички приходи от продажба на земя са около 270 милиарда юана – значително по-малко от нужното.

Занг вярва, че ако 10 милиона единици от достъпните жилища се завършат, това осезаемо ще промени пазара на имоти в Китай.

Той допълни, че е възможно местното правителство да даде по-малко пари, но да построи повече жилища, което ще се отрази на качеството им и ще отблъсне хората от тях.
Ниските цени, които е склонно да плати правителството за достъпни жилища, оставят инвеститорите с малки възможности за печалба и така те ще печелят от намаляването на качеството на конструкциите.

През октомври изданието China News съобщи, че от девет достъпни жилища, конструирани в област Дашин (Daxing) в Пекин, осем не отговарят на изискванията за здравина. Шест от тях трябва да бъдат разрушени и построени отново, а останалите две – подсилени.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!