Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ChinaForbiddenNews

8 пъти по-големи от Белия дом

Китайските нетизени обичат да сравняват офисните сгради в Китай и САЩ. Не може да бъде оправдан фактът, че „бедните“ китайски окръзи имат сгради над осем пъти по-големи от Белия дом. Откъде идват парите за строеж? Корупцията на китайските власти е абсурдна.

Хонконгският Sing Tao Daily съобщи на 27 март, че в гр. Анчинг, провинция Анхуей, правителствената сграда ще бъде над 43 600 кв.м., което се равнява на площта на 8.5 Бели дома. Цялата сграда ще бъде екстравагантно декорирана. Освен офисната сграда ще има още приблизително 15 акра рекреационни зони, включително площади, музикален фонтан, кафенета на открито и т.н.

Този супер „Бял дом“ се строи в окръга с най-ниския доход в провинцията. Изграждането му незабавно предизвика недоволство.

Откъде са получили пари и земя? От комунистическата дисциплинарна комисия на гр. Анчинг обявиха, че вече са започнали разследване. Много нетизени обаче поставят това под въпрос, тъй като всички чиновници са свързани чрез шуробаджанащина.

Изправено пред тежки критики, бюрото по строителен надзор на Анчинг призна за проблеми като непълни процедури по преглеждане и одобрение на проекта, но изтъкна, че площта на сградата не е „прекомерна“.

На 28 март онлайн изданието Jingchu.com съобщи, че „супер Белият дом“ е просто нещо нормално. В гр. Зоучег (Zoucheng), провинция Шандонг, квартална агенция има 12-етажна офисна сграда. Луксозно изграденото здание е просто като палат. Сравнен с офисната сграда на малка агенция,  „супер Белият дом“ става по-приемлив.

Нюйоркският icxo.com публикува статия, в която се посочва, че това е „екстравагантност, създадена от очебийна корупция“. В нея се казва, че притежателите на тези луксозни офис сгради принадлежат към влиятелната управляваща класа като отделите за прокарване на местните закони, партийните комитети, местните правителства и Китайската народна полит-консултативна конференция. С други думи, администраторите и съветниците винаги получават, каквото искат.

Почти всички луксозни офис сгради и проекти просрочват изплащането на задълженията си към строителите или снабдителите. Някои дължат на фермерите компенсации за отнети земи. „Политическите тела, които ги изграждат, присвояват земя и я отнемат със сила. Това е проявление на нарушенията им и на демонстрациите им на сила“, посочва материалът.

Сред китайските нетизени има популярна поговорка: „Без значение колко бедни са хората, евтини офисни сгради няма да се строят; комунистическите кадри не могат да страдат от дискомфорт.“

NTD репортери Zeng Yaoxian и Xue Li

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!