Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пролет е. Време е за цветна градина.

Цветята са красиви, благоуханни и ни карат да се усмихваме. Ако искате вашият балкон да се превърне в красива цветна градина, времето за нейното засаждане настъпи...

Цветята, които са презимували вътре, се изнасят навън, като по-чувствителните се изнасят поне през деня за да се закалят. Сега е моментът и за пресаждане на зимоустойчивите растения, чиято саксия е умаляла. Прави се частична смяна на пръста, като с лопатка внимателно се изважда част от нея покрай стените на саксията без да се повреждат корените, и след това се допълва с нова пръст, смесена с тор.  Периодът за пролетно засаждане е до края на месец май.

Със затопляне на времето растенията започват постепенно да се разлистват и имат нужда от повече вода и от свежа пръст от време на време.  Въпреки това в началото трябва да се поливат умерено и все още да не се тори. При най-големите горещини обаче цветята се поливат всеки ден - сутрин или вечер. Купете си течна тор и с нея периодично подхранвайте растенията когато започнат да цъфтят.

В празните сандъчета и саксии може да опитате с цветни комбинации, като си закупите готов професионално отгледан разсад. Подходящи комбинации се правят от мушкато и лобелии, петунии, лобелии и тагетиси, сакъзчета с латинки, и много други. В супермаркетите и в Mr.Bricolage се предлагат различни цветя на достъпни цени.

Каскадната петуния е тази, която красиво виси от сандъчетата в най-разнообразни цветове. Разсад с цъфнали цветове в Mr.Bricolage може да се намери за 4 лв., а без цвят на цена 1,59 лв. Бордюрната петуния расте настрани и леко нагоре в различни окраски и може да си я закупите за 7-8 лв. за 10 броя корени.

Съкъзчето е вид мушкато, но с по-лъскави и нарязани листа, на цена около 3,50 лв за корен. Цъфти цяло лято до късна есен в червено, цикламено и бяло. Класическото мушкато е най-красиво в глинена саксия. По южните гръцки острови  мушкатото не се отглежда в саксия, а като нисък храст в земята.

Циганчето расте добре както на слънчеви, така и на по-сенчести балкони. Не понася летните горещини по обед.

Различните видове лютичета също са много красиви, в богата гама цветове, а розовите са подходящи за оформяне на романтични букети. Градинарите казват за лютичетата, че са се явили на изпит за роза, но не са го издържали.

Примулата, или игликата, обича влажна почва и непряка слънчева светлина. Лобелията е растение-джудже, което образува компактни туфи, обича влажна почва и частична сянка. Теменужките са благоуханни обичат богата на хумус почва, с голямо съдържание на изгнили листа и тор.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!