Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Известен китайски ТВ водещ "изчезва внезапно"

Доу Уентао, водещ в Phoenix TV, наскоро призна, че Phoenix TV е част от системата на Китайската комунистическа партия (ККП). Той "изчезна" след горепосочените си коментари. Phoenix отричаше това по собствения си канал в продължение на 4 дни, подчертавайки, че е само регистрирана хонконгска компания. Изказването беше критикувано като признание за липса на избор. Към каква система тогава принадлежи Phoenix TV?

В предаването си, по време на разговор с гостите Шу Зидонг и Лянг Уендао по въпроси за фалшификациите в Китай, Доу внезапно заяви, че Phoenix TV принадлежи към системата на ККП. Шу се опита да му помогне, задавайки въпрос, но Доу изглежда не разбра и продължи да потвърждава коментарите си.

На следващия ден същото предаване смени водещия с Лянг Уендао, който съобщи, че Доу е на почивка.

Водещ на Phoenix TV публично признава, че телевизията им е към системата на ККП, което потвърждава твърдението, че "Phoenix е втора CCTV, контролирана от ККП".

Ма Шяоминг (бивш редактор на Shaanxi TV): "Обективно погледнато, предвид предаването на Phoenix и възникването й, Phoenix би трябвало да е контролирана от ККП телевизия. Тя се грижи за Хонконг от името на ККП. ККП винаги набляга на пропагандата си."

Неотдавна Доу многократно заявяваше, че е работил за Phoenix TV 15 години и е казал много лъжи. Сега е искал да каже нещо истинно. Друг известен говорител, Янг Жинлин, бе принуден да напусне Phoenix TV поради прямите си коментари.

Ма Шяоминг: "Лично аз смятам, че те не могат да казват истината. Могат да казват само каквото им казва партията, но не и това, което тя не им казва. Чувствам се много потиснат. Phoenix формира мнението на хората и лъже. Нямам чувство на отговорност или за вещина, работейки в такава телевизия."

Wikipedia пише, че Phoenix е била известна като китайския канал на телевизия 'Star', базирана в Хонконг. По-късно е купена от новинарската корпорация на Рупърт Мърдок и реорганизирана. Тя постига споразумение с китайските власти да се влеят в акциите на Централния отдел по пропаганда и общия състав на Народноосвободителната армия. Инвеститор е про-пекинският бизнесмен Чан Уинг-Кий.

Phoenix тъкмо е получила "лиценз за външен ТВ канал" и не е местна хонконгска телевизия. Пазарният й дял в Хонконг е нисък. От 2001 г. Phoenix не е получавала права за стъпване в Тайван. Организационните й разрешителни са анулирани.

Съществува мнение, че макар и правителствена, някои предавания на Phoenix TV не са свързани с ККП.

Ма Шяоминг: "Съдържанието й бе нагласено да отговаря на вкусовете зад граница. Подобно на 4-тата програма на CCTV, създадена за задграничната аудитория, People's Daily има специално издание за чужбина. Сравнете изданието за чужбина с версията в страната – можете да видите, че външната и вътрешната публичност на ККП са различни. Те имат две лица и два тона."

Британският Financial Times описва Phoenix така: "Като единствената частна китайска телевизия, позволена в Китай, сателитна телевизия Phoenix е с пекински офис, разположен в хотел "Diaoyutai" за държавни гости, отразявайки специалния статус. Президентът на Phoenix, Лиу Чангле, и дейността му изглеждат многостранна комбинация. Лиу Чангле, 60-годишен, е отдаден будист, както и комунист. Той критикува пекинската цензура, но е и важен поддръжник на сегашната система на Китай."

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!