Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Какво да правим със старите батерии

На най-запалените еколози вече не им се налага да изнасят в джобовете си зад граница негодните за употреба батерии, тъй като в България вече системата за тяхното събиране е добре развита...

Организациите по оползотворяване, получили лиценз от МОСВ, като Екобатери, Нуба Рециклиране и Рекобат, осигуряват безплатно контейнери за събиране на портативни батерии в супермаркети, училища, офиси, железарии, магазини за електроника, общини и др. Поръчайте и вие безплатен контейнер за събиране на батерии във вашия офис, училище или магазин като се обадите на посочените телефони на уебстраниците на организациите.

Разделното събиране и рециклиране е необходимо, защото:

Кои портативни батерии рециклираме? В рамките на финансирания от ЕС Туининг проект, „Укрепване на административния капацитет за прилагане на законодателството в областта на електрическо и електронно оборудване и батерии и акумулатори на национално и регионално ниво в България”, беше обменен опит между международни експерти и български специалисти и бизнеса, с цел прилагане на най-подходящите за България добри практики. В страната ни завод за рециклиране на батерии няма да се изгражда, тъй като необходимите инвестиции за подобна инсталация са твърде големи за количеството, което се генерира в България. Събраните батерии се изнасят и рециклират в Белгия и Франция.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!