Следвайте "Буднаера" в Телеграм

New Tang Dynasty Television

Гао Джишенг с награда за свобода на изразяването

Гао Джишенг
Гао Джишенг в Китай през 2005 г., преди да започне най-тежкото му изпитание. (AFP/Getty Images)

Китайският адвокат по човешки права, Гао Джишенг, беше удостоен с наградата „Право и кампании“ на Bindmans на церемонията по връчване на наградите „Свобода на изразяването“, организирана от Index on Censorship, водеща британска организация  за насърчаване свободата на изразяване. Гао получи признание заради работата си по защитата на уязвими и преследвани групи в Китай.

Самоукият адвокат е представлявал жертви на медицинска небрежност, домашни християни и Фалун Гонг практикуващи. През 2005 г. Гао публично напуска Китайската комунистическа партия, а през 2007 г. пише писмо до конгреса на САЩ, приканвайки за бойкот на Олимпийските игри в Пекин заради жестоките злоупотреби с човешките права от страна на режима в Китай. Малко след това е арестуван за пореден път, като към момента е в неизвестност.

Церемонията се състоя на 24 март в Лондон. Съпругата на Гао, Генг Хе, прие наградата от негово име посредством видео съобщение. В него тя разказа за достойното поведение на съпруга си, за трудностите, които е имал, защитавайки неудобни за правителството групи, и как тези трудности са се превърнали в изпитания за цялото семейство, като дори се стига до отнемане на възможността дъщеря им да продължи образованието си. Тя сподели още тревогата си от изчезването на Гао и това, че най-вероятно той е изтезаван от правителството. Накрая Генг Хе изрази благодарността си и каза, че тази награда е признание за положените от съпруга й усилия в защита на човешките права и свободата на словото в Китай.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!