Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Matthew Robertson, Epoch Times

Китайски дисидент осъден на 10 години за написани есета

Преди дни китайският дисидент Лю Шянбин (Liu Xianbin) бе отведен в съда и след два часа – осъден на 10 години затвор. Той бе обвинен в мъглявото, но тежко „подстрекателство към подривна дейност срещу държавната власт“, заради написани от него есета в защита на демокрацията...

Лю Шянбин на плакат в Хонконг. Поддръжници протестират срещу задържането му на 27 август 2010 г. (Mike Clarke/AFP/Getty Images)

По думите на съпругата на Лю, съдията в Суинингския съд (Suining), провинция Сичуан (Sichuan), многократно прекъсвал Лю в опитите му да направи изявление, но той успял да извика „Не съм виновен“.

Според наблюдатели суровата присъда е част от цялостен опит за унищожаване на все по-нарастващата група от активисти за човешки права и демокрация и други гласове, призоваващи за гражданско общество в Китай.

„В сравнение с по-ранни репресивни кампании тази е по-ужасяваща, поради безочливото си беззаконие“, пише в Wall Street Journal Джошуа Розенцвайг от фондация Дуейхуа (Duihua) – организация за граждански права в Китай.

Конкретното обвинение е използвано от властите от години и е обект на обстойни анализи от правозащитни организации.

През 1998 г. Лю става съосновател на сичуанския клон на Китайската демократическа партия. Организацията обаче не просъществува дълго и през 1999 г. той е осъден на 13 години затвор, по същото обвинение.

След освобождаването си през 2008 г. Лю се завръща към активистката си дейност. Негови есета, писани за публикации зад граница, предизвикват гнева на ККП и на 27 юни 2010 г. той е задържан отново. Прокуратурата определя есетата като „очерняне на народната демократична диктатура“.

Други демократични групи, основани в по-недалечното минало, са се сблъскали със същата сурова разправа. За мнозина тази все по-свирепа тактика на властите е признак на отчаяние.

Според Кели Кюри (Kelley Currie), старши сътрудник към института „Project 2049“, от 2008 г. партията е преминала от обичайните страхове за легитимността си към „тотално изумяване“. Г жа Кюри обяснява това с факта, че легитимността на режима се корени в неща, които са „изключително преходни“.

Сплотената организация на правозащитни активисти в Китай прави всичко по силите си в помощ на Лю. В Twitter се разпространява номерът на банковата сметка на съпругата му с призив за директни дарения.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!