Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Контрол над виртуалния свят

ChinaForbiddenNews

Китайският режим започна наскоро да популяризира "Веригата от интернет кафета", където всеки компютър е инсталиран със софтуер за наблюдаване, което означава още по-строг контрол върху свободата на изразяването в Китай. Въпреки това, броят на хората, заобикалящи защитната стена се увеличава, което показва силната воля на нетизените в преследване свободата на словото и информацията…

Китайската комунистическа партия (ККП) продължава да популяризира енергично "Веригата от интернет кафета" и спря издаването на лицензи за отделни интернет кафета. Правителствени медии съобщиха, че през последните 6 години 130 000 интернет кафета са били забранени в Китай. Миналата година глобите за отделни интернет кафета достигнаха 88 млн. юана, като е конфискувано оборудване за общо 390 000 юана и е наредено да се затворят 7000 кафенета.

Г-жа Чен, североизточен Китай: "Интернет е един виртуален свят, който правителството не може да контролира без да забрани частните интернет кафета, тъй като нашите частни мрежи имат уникални IP адреси, които могат да бъдат блокирани. Така че правителството не може да контролира интернет кафетата лесно, без да ги върже във верига. Веригата интернет кафета са свързани със системата за сигурност на ККП. Режимът на ККП контролира интернет, страхувайки се от комуникациите на китайския народ с външния свят".

След като частните интернет кафета са свързани и инсталирани с наблюдателни софтуери, това прави удобно за полицията да следи онлайн дейността на всеки един компютър във веригата. Експерти смятат, че популяризирането на "Веригата интернет кафета" е за да се контролират по-отблизо китайците и тяхното изразяване.

Интернет писателят, Джинг Чу, от провинция Гуангши, каза: "Режимът на ККП се страхува много от информацията в интернет. Те искат да се върнат към старото време, когато хората следваха сляпо тяхната пропаганда, което улесняваше управлението на ККП. Това е тяхната цел."

Г-н Ли, бивш собственик на малко интернет кафе, заяви: "Когато полицията инсталираше на компютрите наблюдателния софтуер Green Dam, аз го деинсталирах на следващия ден". Неговите компютри имат заобикалящите интернет блокадата софтуери, DynaWeb и Free Gate, за да осигуряват удобен обмен на информация. Цялата история на браузерите се изтрива след рестартиране на компютъра, което не позволява на полицията да проверява.

След присъединяване към "Веригата от интернет кафета" обаче, наблюдателният софтуер не може да се деинсталира и полицията може да следи всички компютри.

Дори и в тези наблюдавани интернет кафета, властите изискват потребителят да се регистрира с истинското си име. В някои интернет кафета дори трябва нетизените да използват ЕГН, за да влязат, а в други се изисква потребителят да се снима преди да влезе.

Популярността на интернет затруднява филтрирането на информация. Правителството на ККП инвестира сериозно през последните години, за да продължава да пречи на свободата на словото на нетизените, използвайки като маскировка "борбата с порнографски сайтове", или "интернет съдържанието може да застраши развитието на непълнолетните".

Под непрестанното потискане от ККП, китайският пазар за интернет кафета се свива.
Това обаче предоставя възможност да се обновяват технологиите, заобикалящи интернет блокадата. Статистиката показва, че около 2-3 милиона нетизени използват анти-блокадни софтуери, което е 5% от общия брой на китайски интернет потребители.

Въпреки, че YouTube, Facebook и други популярни сайтове са блокирани в Китай, расте броят на потребителите, които заобикалят защитната стена (Файъруол), за да посетят тези сайтове.

Видео материали на китайски протести се качват все по-бързо на сайтове в чужбина, което е показателно за волята на китайския народ относно свободата на изразяване.

За БГ субтитри пуснете плейера и натиснете CC бутона.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!